КИНЕСКА компанија "ХБИС група Србија", власник Железаре у Смедереву, у среду је започела један од најважнијих инвестиционих пројеката вредан 120 милиона долара. Реч је о изградњи новог постројења агломерације, у које ће бити уложено 80 милиона долара, док ће у заштиту животне средине и подизање енергетске ефикасности Железаре бити утрошено још 40 милиона долара.

Постављање камена темељца нове агломерације симболично су, полагањем временске капсуле у земљу, означили председник Србије Александар Вучић, председник компаније "ХБИС Србија" Ванг Ланију и амбасадорка НР Кине у Србији Чен Бо.

Председник "ХБИС Србије" Ванг Ланију оценио је да је овај пројекат важна прекретница за изградњу висококонкуренте компаније за производњу челика у Европи.

- Ово је велики дан за компанију, који ће остати забележен у славној историји пријатељских односа Србије и Кине - поручио је Ванг.

- ХБИС верује да ће, уз пажњу лидера Србије и Кине, обе владе, али и посвећен рад 5.000 радника, пројекат свебухватног очувања енергије и заштите животне средине бити завршен у року и створити крила за даља достигнућа наше компаније - поручио је Ванг.

Председник "ХБИС групе" најављује да ће се компанија придржавати високих стандарда, увести нове техлогије у процесе зелене производње из Кине и света и примењивати уштеду енергије и интелигентне операционе иновације у систем сировина, потисних пећи и конверторских система.

Ванг је казао да ће ХБИС, када заврши пројекат, постати зелена, интелигентна и водећа фабрика за очување енергије у Европи, а заштита животне средине, према његовим речима, достићи ће светски ниво.

Прочитајте још - ВУЧИЋ НА ПОЛАГАЊУ ТЕМЕЉЦА ЗА НОВО ПОСТРОЈЕЊЕ У ЖЕЛЕЗАРИ: Велики дан за Србију, Смедерево је моја љубав и мој посао; Инвестиције од 120 милиона долара

Председник Србије Александар Вучић подсетио је да је Железара од фабрике која је правила губитке постала највећи извозник, и навео да очекује да ће њен извоз бити још већи.

- За мене је ово велики дан. Инвестицију од 120 милиона долара нисмо могли да обезбедимо јер је то огроман новац, који сада имамо пошто смо нашли најбоље пријатеље. Ових 120 милиона значи да ће наставити да улажу и да ћемо имати модерну фабрику, која ће да иде у корак с најмодернијима света - нагласио је Вучић.

Вучић је навео да у Железари ради више од 5.000 људи и да је у последњих годину дана 269 младих добило посао, а да је 501 радник добио уговор на неодређено време.

- Све то говори о посвећеност ХБИС-а, Кине и председника Си Ђинпинга да Железара успе. Знате да услови за пословање Железаре нису лаки и због система квота из ЕУ. Ништа од тога не бисмо могли да издржимо да немамо посвећеност кинеског руководства и пријатеља - казао је председник.

Говорећи о проблемима с квотама за извоз челика, председник Вучић је нагласио да верује да ће држава успети да обезбеди фер третман за српски челик и Железару.

Амбасадорка Кине Чен Бо, која се обратила на српском, нагласила је да је Железара кућа коју заједно граде кинеска и српска страна.

- У протекле три године, уз заједничке напоре, Железара је постала највеће извозно предузеће Србије. Сваки члан ове породице има сан да гради зелену, паметну и модерну европску фабрику. Овај пројекат је први корак ка том сну. За годину дана ова фабрика ће достићи врхунски ниво у овом сегменту, постати конкурентнија, а граду Смедереву и околини донети чистији ваздух - казала је амбасадорка.

Иначе, "ХБИС група" је купила Железару 2016. године и најавила улагања од 300 милиона долара у будућности. У првих пет месеци ове године била је највећи извозник из Србије, са извозом вредним 313,2 милиона евра. Прва на листи извозника била је и на крају прошле године, са 749,5 милиона евра.

Прочитајте још - Смедеревска железара на челичним ногама

Свечаној церемонији полагања камена темељца нове агломерације присуствали су, поред осталих, министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, министар рударства и енергетике Александар Антић, министар за заштиту животне средине Горан Триван, градоначелница Смедерева Јасна Аврамовић и радници Железаре.

СИНДИКАТ МЕТАЛАЦА: КИНЕЗИ ДРЖЕ РЕЧ

НЕЗАВИСНИ синдикат металаца Железаре Смедерево поздравио је нову инвестицију.

- Последњи камен темељац у Железари Смедерево постављен је пре 34 године, када је почела изградња високе пећи 2. Изградња нове агломерације означава велики технолошки скок у односу на руску технологију производње агломерата из шездесетих година прошлог века, веће капацитете, бољи квалитет припремљеног железног улошка за високе пећи и већу еколошку заштиту. Нова агломерација, на дужи временски рок, значи сигурност радних места за смедеревске металурге - каже магистар Јован Стојковић, председник Независног синдиката металаца.

НОВИ ПОЗИВ СИЈУ

ПРЕДСЕДНИК Александар Вучић замолио је амбасадорку Кине Чен Бо да пренесе председнику Кине Си Ђинпингу позив да дође поново у Србију, уз обећање да ће га дочекати много више људи него што је то било први пут.

ФАБРИКА РОБОТА

ПРЕДСЕДНИК Србије је изјавио да је почео разговоре о томе да кинески инвеститори у Србији отворе фабрику где ће правити роботе, што ће бити, како је оценио, нова и другачија будућност Србије.