Председник Србије Александар Вучић присусуствује церемонији полагања камена темељца за изградњу новог постројења Агломерације компаније Хбис гроуп Сербиа у Железари Смедерево.

Он је навео да ће она бити залог за будућност Смедерева, Подунавског краја и за читаву Србију.

Према најавама из компаније ХБИС, ново еколошко постројење ће донети значајна побољшања у погледу ефикасности, продуктивности и утицаја на животну средину. ХБИС Група Србија је 2016. године купила "Железару Смедерево" за 46 милиона евра, а тренутно је ова челичана прва на листи предузећа извозника из Србије.

Пратите са нама уживо:


11:15 - ВАНГ: СЈАЈАН ДАН ЗА СРБИЈУ И КИНУ

Председник компаније Хбис Србија Ванг Ланију поручио је данас да ће изградња новог погона у Железари Смедерево - свеобухватни пројекат очувања енергије и заштите животне средине, дати крила за даља достигнућа компаније.

"ХБИС верује да ће уз пажњу лидера Србије и Кине, обе владе, али и посвећен и напоран рад 5.000 радника, пројекат свебухватног очувања енергије и заштите животне средине бити завршен у року и створиће крила за даља достигнћа наше компаније. ХБИС неће изневерити мисију и своја очекивања, и даће све од себе да испуни своја обећања", поручио је Ванг.

Он је поручио да ће пројекат који данас почиње да се реализује постати важна прекретница ХБИС Србије за изградњу висококонкуренте компаније за производњу челика у Европи.

Како је рекао, данас је велики дан за ту компанију, који ће остати забележен у славној историји пријатељских односа Србије и Кине.

Ванг је истакао да је свеобухватни пројекат очувања енергеије и заштите животне средине је кључни пројекат за промоцију штедње енергије, смањења емисије штетних гасова, зелене производње и интелигентног развоја компаније.

Указао је да ће укупни износ инвестиције у нови погон бити 120 милиона долара.


Када се заврши пројекат, постојаће зелена, интелигентна, водећа модерна фабрика за очување енергије у Европи, а заштита животне средине достићи ће светски ниво, навео је Ванг.

У том циљу, кинески партнер ће се придржавати високих страднарда, односно пренеће знање свих компанија у влашништву ХБИС Групе, увешће нове техлогије у процесе зелене производње из Кине и света и примењиваће уштеду енергије и интелигентне операционе иновације у систем сировина, потисних пећи и конверторских система.

"Оптимизоваћемо енергетски систем и рециклирати сву секундарну енергију из процеса производање, како би се постигла ефикасна рецкилажа енергије", најавио је Ванг.

Додао је да је у последње три године развој ХБИС Србије био предмет пажње председника и Србије и Кине, Александра Вучића и Сија Ђинпинга, као и народа обе држве, што доприноси њеном напретку.

11:20 - ЧЕН БО: СВАКИ ЧЛАН ОВЕ ПОРОДИЦЕ ИМА САН ДА ГРАДИ ЖЕЛЕЗАРУ

Амбасадор Кине у Србији Чен Бо рекла је да у Железари Смедерево влада породична амтосфера између српских и кинеских радника.

"Сваки члан ове породице има сан да граде Железару у модерну, паметну, зелену европску фабрику", изјавила је Чен Бо.

"Ја бих рекла да је Железара кућа коју су заједно градиле кинеска и српска страна. Данас више од 5.000 радника живи и ради у овој компанији, пред озбиљним изазовима Железара је постала највеће извозно предузеће и честитам свима на томе. Ово је први важан пројекат ка дивном сну између Србије и Кине. Железара ће за годину дана бити још више конкурентнија и донеће Смедереву и околини још чистији ваздух и бистрије небо", рекла је амбасадорка Бо.

Она је рекла да јој је част што је део ове породице и што је са сународницима дала допринос развоју Железаре.

"Молим вас да заједничким напорима сачувамо нашу заједничку кућу", истакла је амбасадорка Кине у Србије.
11:28 - ВУЧИЋ: ВЕЛИКИ ДАН ЗА СРБИЈУ

-За мене је данас велики дан јер је 120 милиона долара инвестиција велики новац, ми га не бисмо имали да нисмо нашли пријатеље, председника Си Ђинпинга.

Много је нових радних места и то говори о посвећености Кине и одлучности председника Си Ђинпинга да наша Железара успе – каже Вучић, додајући да је много препрека са којима се Железара суочава, али да је кинеско руководство посвећено, а да су радници одлучни да њихово радно место опстане.

Председник је рекао да је његов посао био да се бори за овај пројекат.

"Данас многи причају о успеху Железаре, и то што и даље улажу у њу значи нешто добро. Упутићу кинеском председнику Сију да дође поново у Србију и Смедерево и види захвалност људи. Када смо ушли у све муке, Кинези нису дошли код нас да нам кажу да је тешко и да не могу више, него су дошли код мене и рекли заједно ћемо се борити за ово и заједнички ћемо да гурамо Железару напред и зато хвала нашим кинеским пријатељима", рекао је Вучић.


"За нас је само небо граница, ако наставимо да радимо заједно. А ја вас, амбасадорка Бо, молим да упутите позив вашем председнику да поново дође у Србију, Смедерево. За нас је овај пројекат важан јер показује да смо у стању да идемо у корак са светом и да мењамо све што је потребно. Наше је да учимо од најбољих и да сами у будућности и њихову подршку напредујемо даље", рекао је председник Србије.

"Ја сам сигуран да сам вама у Смедереву већ досадио, тиме показујем не само колико волим овај град, већ и колико ми је Железара важна. Не могу да вам опишем колико сам био поносан када су кинески медији писали о Железари. Србија ће подржавати Републику КИну, ово је за нас велики дан и ми не очекујемо да ово буде крај, већ да и даље улажу у Железару", рекао је Вучић.

Смедерево је моја љубав и мој посао, али то није морала да буде љубав и посао Си Ђинпинга, рекао је Вучић још једном захваливши кинеском председнику на свему што је учинио.

11:28 - ИНВЕСТИЦИЈА ОД 120 МИЛИОНА ДОЛАРА

Изградња новог постројења Агломерације у Железари Смедерево почиње данас, а камен темељац за погон у који ће бити уложено укупно 120 милиона долара полажу председник Србије Александар Вучић и председник компаније "Хбис Тангстеел и Хбис Гроуп Сербиа" Ванг Ланију.

Вучић је раније најавио нову инвестицију од 80 милиона долара у Ззелезару у Смедереву, наводећи да ће она бити залог за будућност Смедерева, Подунавског краја и за читаву Србију.

Према најавама из компаније ХБИС, додатних 40 милиона долара биће уложено у заштиту животне средине и побољшање ефикасности и продуктивности.

Председник Самосталног синдиката радника Железаре Синиша Прелић рекао је за Тањуг да је данас велики дан за Железару, јер почињу да се остварују планови које је кинески инвеститор најавио када је 2016. године преузео фабрику у Смедереву.

- Када смо били први пут у Кини, рекли су нам да планирају да од наше железаре направе оно што имају у Кини што нам је деловало невероватно с обзиром на то шта смо тамо видели. Међутим, са постројењем које данас почиње да се гради, мислим да ћемо у догледно време значајно да се приближимо њима и да остварујемо још боље резултате - рекао је Прелић.

Како каже, са новим постројењем Железара добија на уштедама, а становништво у околини фабрике биће задстићено од загађења и прашине. Ми као радници добијамо одговорност да после изградње овог постројења, а уследиће и нове инвестиције, покажемо да можемо да будемо бољи и успешнији.


У питању је нова модерна линија агломерације која ће, каже, повећати и капацитете производње.

- Са ове линије иде сва сировина - руда, пелат, кокс која се прерађује и од које се прави гвожђе иде у високе пећи -појаснио је Прелић. Додаје да се за сада не зна да ли ће бити нових запошљавања у Железари, али ће, истиче Прелић, сигурно бити више посла.

- Биће обнављања радне снаге, много радника иде у пензију и то ће бити шанса за младе не само у овом постројењу, већ у целој Железари - додао је он. Нагласио је да су радници задовољни пословањем кинеског инвеститора који је, каже, покренуо Железару и машине, обезбедио инвестиције, испунио обавезе.

- Плата је редовна, а поштују се колективни уговор, радници и синдикате. Радићемо на бољој продуктивности и смањењу трошкова, а са овим постројењем долази боља будућност за све, и за раднике и за Смедерево и целу Србију - казао је Прелић.

ХБИС Група Србија је 2016. године купила "Железару Смедерево" за 46 милиона евра, а тренутно је ова челичана прва на листи предузећа извозника из Србије.

11:49 - ПРЕДСЕДНИК ПОЗВАО СИ ЂИПИНГА У СРБИЈУ

Председник Србије позвао је председника Кине Си Ђинпинга да дође у посету Србији и најавио да ће га овде сачекати 10.000 људи.

Он је истакао да се прикључимо "кинеском возу успеха", говорећи о развоју кинеске економије и лидерству те земље у роботици.

- Живело пријатељство НР Кине и Србије. Живела НР Кина, живела Србија - рекао је Вучић.

Подсетио је да је председник Кине Си Ђинпинг био у Железари одушевљен гостопримостовм и срдачношћу радника.

Вучић наводи да у Железари ради више од 5.000 људи и да је у последњих годину дана 269 младих добило посао, а да је 501 човек са уговора на одређено прешао на неодређено време.

- Све то говори о посвећеност Хбиса и Кине и Си Ђинпинга да Железара успе. Знате да услови за пословање железаре нису лаки, и због система квота из ЕУ. Ништа од тога не би могли да издржимо да немамо посвецненолст кинског руководства и пријатеља.

11:56 - ВУЧИЋ: НАШЕ МОЋИ НА КИМ СУ ОГРАНИЧЕНЕ

- Морамо да издржимо и да разумемо да наша суза нема родитеља - рекао је Вучић, одговарајући на питање о злочинима Рамуша Харадинаја и његовом саслушању у Хагу.

Он је истакао да ће бити још инвестиција наше државе у Косово и Метохију.

- Наше моћи су ограничене, али ћемо их до максимума исцрпљивати и погамати нашем народу на сваки начин - рекао је Вучић.

12:19 - ОБЕЗБЕДИЋЕМО ФЕР ТРЕТМАН И САЧУВАТИ ЖЕЛЕЗАРУ

Верујем да ћемо успети код ЕУ да обезбедимо фер третман за српски целик и српску железару, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић и изразио уверење да ће будућа шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен помоћи Србији у томе.

"Имамо проблема са квотама и желим да изразим признање влади и премијерки Брнабић на великој борби. Политички им помажем у разговорима са Туском и Жан-Клодом Јункером (одлазећим председником ЕК)", рекао је Вучић на питање новинара о квотама ЕУ на челик.

Вучић је додао је Влада Србије морала да разговара и са људима из Данске или Шведске по том питању.


"Питали смо зашто су неке земље биле изузете, а зашто Србија није изузета, наставићемо своју борбу. Имали смо велику помоћ Јункера и надам се да ћемо имати и подршку Лајен у будућности", казао је Вучић.

Вучић је рекао да је са њом до сада разговарао више пута.

"Шта да вам говорим - како смо ми рекли и унапред погодили колико ће Турци да извезу за седам дана и на дневном нивоу, а они нам рекли да је то немогуће, па се испоставило да смо ми у праву, да су тиме попунили и добар део наше квоте... У питању је тешка техника. Али, сачуваћемо Железару и посао за људе и успех Железаре као најважније фабрке у Србији", поручио је Вучић.

12:30 - ПРОСЕЧНА ПЛАТА ЗА МАЈ 55.380 ДИНАРА

Председник Србије Александар Вучић пренео је данас да је просечна плата за мај износила 55.380 динара, односно 470 евра.

Вучић је, у изјави за РТС, истакао да је ово први пут да је просечна плата достигла 470 евра.

„Сада питам оне који су говорили да неће пре краја године просечна плата бити 500 евра шта кажу. Биће она и преко тога. То су добре вести. Све иде на боље“, нагласио је он.

Вучић је поновио да настојимо да по питању просечне плате "побегнемо" Бугарима и пређемо Црну Гору.


12:31 - ВУЧИЋ: НЕ ЗАУСТАВЉАЈТЕ СРБИЈУ

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да у Бриселу постоји снажан антикинески лоби и да покушавају да зауставе све кинеско у Европи, али је позвао да не заустављају Србију.

„Немојте да заустављате Србију. Ми смо мали и нисмо као Бугарска добили 60 милијарди евра или као Грчка 100 милиајрди евра, већ смо се својим радим сами подигли“, казао је Вучић за РТС рекавши да неће бити лако бористи се у ЕУ за квоте за челик.

Најавио је да ће о томе разговарати сутра и са европским комесаром Јоханесом Ханом, који долази у посету Србји.

Истакао је да су Кинези „спасили кожу Србији“, подсећајући да су од губиташа направили најважнијег извозника Србије.

Указао је да су кинески власници протекле године запослили 269 нових младих радника, и да је 501 радник, запослен до тада на одређено време, добио уговор на неодређено време.

То, како истиче, показује да кинески власници гледају у будућност, и то у време када неки други у Европи и свету продају своје железаре због санкција које САД уводи Европи и Кини.

„Има 100 милиона проблема и ми не бисмо могли да дигнемо главу од муке и проблема, а са Кинезима уз све проблеме гурамо напред“, нагласио је он.


Улагање кинеских власника у Железару, према његовим речима, је гаранција да желе да остану и инвестирају даље.

„Ово је важан дан за нас, за раднике који живе од овог тешког посла. Чули сте да ће све да руше, да ниче ново технолошко савршено постројење. Тиме се показује да се окрећу ка будућности, верују у успех Железаре, да су у питању деценије пословања“, рекао је он.

Вучић је казао да ће после ових улагања ваздух бити чистији, што ће значити много за више деце, јер је Смедерево један од ретких градова који има значајно повећање новорођене деце у првој половини ове године.

„Како да не будете захвални на тако нечему. Мени није тешко да клекнем и молим када је Србија у питању, али нећу да клечим и молим када притискају“, поручио је Вучић рекавши да је позвао председника Кине Си Ðипинга да поново посети Србију.

12:52 - ЧЕН: ЖЕЛЕЗАРА - УСПЕШНА КУЋА КОЈУ СМО ЗАЈЕДНО ГРАДИЛИ

Амбасадорка Кине у Србији Чен Бо изјавила је данас да је за три године, од како је Железару Смедерево преузела компанија ХБИС, она постала једно од најуспешнијих предузехца у Србији.

Она је у обраћању пренела да су јој њени сународници који раде у Железари рекли да су српске колеге врло љубазне, да их уче српки језик, али и како да праве ракију, а зову их и на славе, чиме стварају породичну атмосферу.

“Железара је кућа коју су заједно градиле кинеска и српска страна”, рекла је Чен обраћајући се на српском језику.

Она је подсетила да је ХБИС Група, пре преузимања Железаре, обећала да ће чувати свих 5.000 радних места, а данас више од 5.000 радника ради и живи у тој заједничкој породици.

Чен је истакла да је за три године напорним радом свих, Железара постала једно од најуспешнијих предузећа у Србији, и поред озбиљних изазова, постала највеће извозно предузеће Србије.

“Сваки члан ове породице има сан - да граде Железару у водећу, модерну, зелену и паметну европску фабрику. Данас смо заједно на церемонији за нови погон, Агломерације, што представља један важан корак ка том сну”, рекла је амбасадорка.

Она је истакла да ће уз улагања од 120 милиона долара, уводи се најновији технолошки процес уштеде енергије и заштите животне средине, за годину дана Железара достићи врхунски европски ниво у том сегменту и биће конкурентија.


Чен је напоменула да је Железара успешна прича економског развоја Србије, сарадње Србије и Кине, као иницијативе “Појас и пут”.

“Молим вас да заједничким напорима чувамо нашу заједничку кућу и да пишемо још успешнију причу”, поручила је амбасадорка Кине.

Обратила се и својим сународницима на кинеском језику, којима је захвалила на допринос развоју Железаре и ХБИС Групе у Европи.

13:04 - ЗАБОРАВИТЕ ФИЛМ О ДУГИМ ЦЕВИМА И НАСИЉУ

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да сви који мисле да могу да бију људе или дугим цевима нешто да спроводе, могу да забораве тај филм.

Упитан ко су „спавачи" из редова СНС који се помињу у вези операције „Омча" Вучић је рекао да не зна тачно ко су ти људи који чекају да се окрене ситуације.

„То су неуспешни који не раде много, размишљају само о себи, а не о држави. Таквих нема много у СНС. Тамо има вредних и оних који се боре", поручио је он.

Рекао је да сви који чекају такву дијалектику треба да знају да се тако нешто догађа само када се добије поверење народа.

„Пошто сам прексиноћ гледао нове бројке око поверења народа нема ни Марксове ни божије воље која може да помогне некоме. Народ доноси одлуку коме ће дати поверење", истакао је он.

Подсетио је да је прошао и време када су батинали Драгољуба Милановића и Милорада Комракова, а њега нису.

"Нити ће икада. Нећу то никада ни дозволити. Могу само да пробају и то је све. Морају да знају да постоје људи који су, како штите поносно државу, увек спремни да штите своје достојанство, децу и породицу. Ми њих чувамо као мало воде на длану и када спроводе насиље, упадају у РТС, заузимају државне институције, не дају ми да изађем. Али да ћете да бијете људе и дугим цевима нешто да спроводите - тај филм слободно заборавите", поручио је председник.

Он је коментаришући позиве, према речима новинара, члана Социјалдемократске уније на линч уредника Српског телеграфа, који је објавио да су новинари КРИК пратили невенчану супругу и бебу брата Синише Малог, а то ретвитовао уредник КРИК Стеван Дојчиновић, рекао да батињањем и малтретирањем прете они који имају мање снаге и подршке у народу.

"Што мање снаге и подршке имате, више морате да претите. Онда кад им одговоримо и кажемо да то једном ураде, они чекају да се они то деси, дијалектика ће то да одреди. Да се позовем на Марксову дијалектику, то се неће ускоро десити јер народ је тај који одређује подршку народа, јер народ је тај који одлучује. А народ да бира оне који су неспособни, нерадници и који би да ометају Србију у напредовању и развоју, од тога нема ништа", рекао је Вучић.


Он је рекао да је страшно што неко мисли да је нормално да некога линчују, али да то говори о нечијој унутрашњој агресији и невасипитању, али и кукавичлуку.

"Немојте да одређујете ситне чиновнике или не знам кога да прљаве послове обављају у ваше име, дођите, ви то урадите негде, ја се јављам да будем жртва прогона и батињања", рекао је Вучић.

Упитан да ли ће бити предузете санкције против оних који су прислушкивали њега и бившег председника Томислава Николића, Вучић је рекао да је то урађено на легалан начин, не правично и у складу са правом, али са легалном формом.

"Рецимо нешто изговори Владимир Ђукановић о Олуји или Сребреници, подведу га под терористу и онда прислушкују и оне који се са њим чују, на пример мене", рекао је Вучић.

Додао је да он није тужилац или судија, а да не жели ни да буде Бошко Обрадовић или Драган Ђилас, са три одсто подршке грађана.