Инвестиција од 80 милиона долара кинеске ХБИС Групе у модернизацију смедеревске железаре показатељ је да и поред проблема који постоје у свету, на релацији Кина-Америка по питању квота за челик, Кинези виде потенцијал за даљи развој и дугорочну производњу у Србији.

Наша држава помно прати процес производње челика, а у контексту квота које прописује Брисел, како ни у једном тренутку привреда наше земље не би била угрожена, каже председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

Чадеж објашњава за Танјуг да полагање камена темељаца за нову линију Агломерације у челичани у Смедереву, чијем почетку радова ће у среду, како је најављено, присуствовати председник Александар Вучић, значи ново улагање у додатну вредност српског челика што ће, процењује, утицати на укупно повећање вредности извоза из наше земље.

"Инвестиција кинеске компаније у модернизацију постројења, у системе за заштиту животне средине, значи да је компанија ту, где види потенцијал, који може да има са својом компанијом и да овде може да опстане", рекао је Чадеж.

И поред проблема који постоје у глобалним оквирима, додаје, кинеска компанија види своју производњу у Србији.

Прочитајте још - Чадеж: 14 одсто више страних инвестиција у првих шест месеци

"Оно што је посебно добро је што се одлучују да уложе новац у даљу додату вредност производа. Новом технологијом се повећава вредност онога што се извози", навео је Чадеж.

С обзиром да је железара највећи извозник из Србије, веома је важно како ће се она развијати у наредних пет година, објашњава председник ПКС који, говорећи о светском тржишту челика, односима Кине и Америке по питању квота, каже да Европска унија тражи свој начин да одговори на ове глобалне изазове.

Иако Србија није чланица ЕУ, везана је за светско тржиште челика.

Зато, каже, држава прати заједно са ЕУ процесе који се тичу производње и висине извозних квота, а према речима Чадежа, Србија је до сада имала по том питању разумевање од стране Брисела.

Додаје да је наша земља, као и друге државе на Западном Балкану, потписница Споразума о стабилизацији и придруживању, али да тај споразум не говори само о придруживању, већ да се њиме и ЕУ обавезала да одржава стабилност у региону.