СРБИЈА од 1. октобра ове године престаје са вакцинацијом свиња против класичне куге, чиме ће коначно бити отворен пут ка тржишту Европске уније. То, међутим, неће важити за читав регион наше земље. Оваква одлука најављивана је последњих десетак година, а како истичу у ресорном министарству, сада су и створени услови за њено спровођење. Ипак, проћи ће најмање три године док до европских витрина не стигне српска свињетина.

Како нам је испричао Милан Простран, агроекономиста, било би добро да је Србија заиста спремна за овакву одлуку и да може од октобра да престане са вакцинацијом.

- То подразумева да имамо обезбеђена финансијска средства уколико дође до избијања свињске куге, јер је има и у ЕУ, да се сточару надокнади свака убијена животиња - објашњава Простран. - То ради и ЕУ, али они имају велике буџете. Србија је све ово време ишла на вакцинацију, јер је то јефтинија варијанта. За друго нисмо били спремни. Зато је најважније питање, хоћемо ли имати пара да платимо сточарима, уколико дође до појаве класичне куге свиња. Свакако, ако Министарство пољопривреде доноси такву одлуку, значи и да ће држава то да исплати.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Вакцина још кочи извоз свињетине

Према речима Пространа, сходно прописима ЕУ, када се престане са вакцинацијом свиња, потребно је још сигурно да прођу три године, да бисмо добили дозволу за слободни промет. То време је потребно како би се свиње, које су вакцинисане, очистиле од резидуа који се уноси вакцинацијом.

- Не треба прихватити то здраво за готово да ће од октобра одмах кренути месо за ЕУ - каже Простран. - Али некад ће морати да крене. Свакако, кроз одређен мере држања и ветеринарске санитарне заштите постоји начин да свињска куга не уђе на фарме и у оборе, али не постоји стопроцентна заштита. Улазак у ЕУ је веома скуп и компликован. Србија је требало још 2008. да престане са вакцинацијом свиња, па није. Овиме ће бити отворене шансе за извоз и живих свиња и производа од свињског меса. Постоје уговори са Русијом, али и то ће бити олакшано, јер сада свињско месо и производи не смеју ни да прођу кроз територију држава ЕУ. С друге стране, у Србији нема довољно свиња и то је један од већих проблема, али биће времена да се обнови ова грана.

НОВА ШАНСА КАКО су нам рекли у компанији "Карнекс", они засад немају информацију о укидању вакцинације свиња против куге, али уколико се таква одлука усвоји, брзо би се видео њен утицај на отварање извоза свежег меса из Србије у земље ЕУ. - Осим свежег меса, прошириле би се и могућности за извоз производа од меса и месних прерађевина - објашњавају у "Карнексу". - Био би олакшан и транспорт свињског меса за Русију. Због обавезног вакцинисања свиња од куге "рампа" за тржиште ЕУ је одавно спуштена за свињско месо, што је утицало на целокупну месну индустрију у Србији. Да бисмо очували домаћу производњу и изашли на велико страно тржиште, један од услова јесте укидање мере вакцинације.

У Министарству пољопривреде рекли су нам да укидање вакцинације против свињске куге неће важити за поједине делове Фрушке горе и Боровићке шуме.

- У наредном периоду почиње појачани мониторинг домаћих свиња, на класичну свињску кугу - рекли су нам у ресорном министарству.

- После тога, раде се детаљне анализе и од 1. октобра биће одређени региони који ће бити слободни од куге. Ко буде под ризиком наставиће са вакцинацијом, а то су мале локације на Фрушкој гори и у Мачви. Држава наставља да отвара нова тржишта и то је наша улога.

Секретар Удружења за сточарство у Привредној комори Србије каже да ће се укидањем вакцинације створити могућност извоза у ЕУ квалитетних трајних производа, што и јесте циљ. Све оно што није термички обрађено, као што су кулен и шунке, могло би да буде интересантно за тржиште ЕУ.

- Србија није конкурентна са свежим месом у ЕУ, али са новим укусима и производима можда - сматра Будимовић. - Ту имају предност Шпанци и Италијани, али и Србија са производима има своје место. Некада је наша земља, седамдесетих и осамдесетих година прошлог века, извозила у ЕУ пресовану свињску шунку у конзерви, и то за америчке базе. По европским радњама, ипак, нису могли да се нађу наши свињски производи, јер је ту ипак велика конкуренција.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ВАКЦИНА ОБАВЕЗНА: У Румунији жариште афричке куге свиња

Како Будимовић сматра, немогућност извоза у ЕУ јесте губитак, и материјални и развојни, јер узгој свиња односно производња свињског меса, у последње време, није добила пун капацитет. Увек је било питање где да се то пласира, јер извоз повлачи целу производњу. Због тога држава треба да усклади подстицајне мере, а не да смањује број грла свиња који ће да подстиче, као што је то урађено ове године.


ЗНАЧАЈНО

ОХРАБРУЈЕ најава да ће бити званично обустављена вакцинација против класичне куге свиња. У последњих двадесет година, то је више пута и најављивано. Либерализација извоза ће бити значајна за кланичну индустрију Србије јер ће произвођачи бити у прилици да извозе и све производе од меса, истичу у компанији "Делта Аграр".