Струја скупља бар два одсто?

Д. И. КРАСИЋ

22. 07. 2019. у 13:21

Струја скупља бар два одсто?

Фото М. Лабудовић

Поскупљење електричне енергије поново на дневном реду приликом следеће посете ММФ у октобру. Себастијан Соса (ММФ): Подићи цену бар за ниво инфлације. Раст БДП остаје 3,5 процената

ПОСКУПЉЕЊЕ електричне енергије поново ће бити на дневном реду у октобру, приликом следеће посете мисије Међународног монетарног фонда Србији. Како је у понедељак истакао Себастијан Соса, шеф Канцеларије ММФ (на слици), струја у Србији треба да поскупи бар за износ инфлације, чиме би и даље њена цена остала стабилна.

- Краткорочно гледано, треба повећати цене електричне енергије - истакао је Соса. - На средњи рок, постоји потреба за порастом цене. Србија ће морати да пређе на одрживе изворе енергије. То ће морати постепено да се дешава, при чему ће морати да се узму у обзир и социјалне последице.

Иначе, званични подаци показују да је годишња стопа инфлације у Србији два одсто. Толико износи промена цена у децембру 2018. године у односу на децембар 2017. Стопа инфлације је, годину пре, била три одсто. А тарифе електричне енергије нису мењане близу две године.

Прочитајте још - Нови прозори од накнада за гас и струју

Повод за конференцију за новинаре шефа Канцеларије ММФ у Београду била је одлука Одбора извршних директора ММФ о успешном завршетку другог разматрања економског програма Републике Србије.

- Привредни раст у Србији ће до краја године бити убрзан, а ММФ задржава процену о 3,5 одсто раста БДП у 2019. години - истакао је Себастијан Соса, оценивши да је за бржи раст неопходан предуслов - одржање макроекономске стабилности, што подразумева ниску инфлацију и солидне јавне финансије.

КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА ММФ очекује да приватизација Комерцијалне банке буде спроведена кроз транспаретно надметање, као и да ускоро буде објављен позив за достављање необавезујућих понуда - рекао је Себастијан Соса. Он је истакао да постоји интересовање различитих инвеститора за Комерцијалну банку, чија је приватизација кључни елемент реформе српског финансијског система.

Међутим, како наводи, то није довољно.

- Да би Србија имала бржи раст потребно је да се спроведу структурне реформе, међу којима су приоритет оне које побољшавају конкурентност и повећавају инвестиције - објашњава Соса.

ММФ оцењује да је Србија у претходних неколико година забележила напредак у решавању питања проблематичних државних предузећа.

- Остало је да се реши још будућност "Петрохемије" и "Ресавице" - истакао је Себастијан Соса. - "Петрохемија" тренутно бележи бољитак када је реч о резултатима, али средњорочно може да постане ризик за буџет, када истекну актуелни уговори тог предузећа. ММФ подржава намеру власти у Србији да објаве тендер за приватизацију "Петрохемије".

Соса је додао да "Ресавица" добија подршку Владе кроз субвенције због социјалних импликација, те да ММФ подржава и намеру власти у Србији да се нађе план за затварање неких рудника који нису одрживи, али да се истовремено обезбеди програм помоћи за угрожене раднике.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (13)

Gradimir Radivojević

22.07.2019. 13:35

I dalje trpanje para u duboke džepove, kamo sreće da se novac usmerava u razvoj električne energije.

Savesni Naprednjak - EU !

22.07.2019. 13:39

Tako je, mora doći bar malo do poskupljenja, dosta je bilo sa starim cenama!

Lepalepovic

22.07.2019. 13:54

KOJI BRE MMF ONI PLJACKAJU. POGLEDAJ ORBANA MADJARI ZIVNULI OTERAO MMF. PA KADA NEKO PLJACKA DA OSTANE OVDE. OGOLISE NAS

Momcilo Vasic

22.07.2019. 14:04

Dakle, sve nam ide po loju, nikad bolje u istoriji, pa i inflacija. Drzava zasluzna za svu dobrotu, pa i inflaciju! I, umesto da se nadoknadi inflacju od drzavnog vrha, oni - vlast - ce cenu da isporuce narodu! Udri budale. A mozda nece ni primetiti oni koji uzivaju uz "parove", "zadruge", "farme".., koji sa zebnjom ocekuju vanredna istorijska obracanja - dva tri puta nedeljno..?

djura

22.07.2019. 14:13

danas mi komsija Lala rece da dok plate ne dostignu evropski prosek, samo ova struja nas moze izvlaciti iz bede !!A i rece da neki biznismeni sto trguju sa strujom ,prodaju je drzavi !? imaju problem sa njom ,samo oni i niko vise .

BobmarkSRB

22.07.2019. 14:30

A kada ce plate da se povecavaju za stopu inflacije...sve se manje ima a ako nemas odakle mislis da platis?

Srpkinja Iz Srbije

22.07.2019. 20:51

MMF nam dođe glave....dok nas ne uništi neće nas ostaviti u miru...

TADIJA ZEMUN

23.07.2019. 09:43

jedino mi imamo ovakvo racunanje potrosnje struje,nigde u svetu to nema,ajde da racunamo kw/h u crvenoj zoni ,pa da vidimo kome je najjeftinija struja,ili potrosnju oko 3000 kw/h,sa svim nametimapa uporedite istu potrosnju sa skadinavskim zemljama(kod njih je kazu naj skuplja struja),kod nas sto vise trosis to je skuplje,na zapadu je isti,a negde je i manja cena

Неко

26.07.2019. 13:56

Мало је то...барем 50 % је неопходно повећање.Јер , морају се покрити трошкови СНС-митинга.