ПОСКУПЉЕЊЕ електричне енергије поново ће бити на дневном реду у октобру, приликом следеће посете мисије Међународног монетарног фонда Србији. Како је у понедељак истакао Себастијан Соса, шеф Канцеларије ММФ (на слици), струја у Србији треба да поскупи бар за износ инфлације, чиме би и даље њена цена остала стабилна.

- Краткорочно гледано, треба повећати цене електричне енергије - истакао је Соса. - На средњи рок, постоји потреба за порастом цене. Србија ће морати да пређе на одрживе изворе енергије. То ће морати постепено да се дешава, при чему ће морати да се узму у обзир и социјалне последице.

Иначе, званични подаци показују да је годишња стопа инфлације у Србији два одсто. Толико износи промена цена у децембру 2018. године у односу на децембар 2017. Стопа инфлације је, годину пре, била три одсто. А тарифе електричне енергије нису мењане близу две године.

Прочитајте још - Нови прозори од накнада за гас и струју

Повод за конференцију за новинаре шефа Канцеларије ММФ у Београду била је одлука Одбора извршних директора ММФ о успешном завршетку другог разматрања економског програма Републике Србије.

- Привредни раст у Србији ће до краја године бити убрзан, а ММФ задржава процену о 3,5 одсто раста БДП у 2019. години - истакао је Себастијан Соса, оценивши да је за бржи раст неопходан предуслов - одржање макроекономске стабилности, што подразумева ниску инфлацију и солидне јавне финансије.

КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА ММФ очекује да приватизација Комерцијалне банке буде спроведена кроз транспаретно надметање, као и да ускоро буде објављен позив за достављање необавезујућих понуда - рекао је Себастијан Соса. Он је истакао да постоји интересовање различитих инвеститора за Комерцијалну банку, чија је приватизација кључни елемент реформе српског финансијског система.

Међутим, како наводи, то није довољно.

- Да би Србија имала бржи раст потребно је да се спроведу структурне реформе, међу којима су приоритет оне које побољшавају конкурентност и повећавају инвестиције - објашњава Соса.

ММФ оцењује да је Србија у претходних неколико година забележила напредак у решавању питања проблематичних државних предузећа.

- Остало је да се реши још будућност "Петрохемије" и "Ресавице" - истакао је Себастијан Соса. - "Петрохемија" тренутно бележи бољитак када је реч о резултатима, али средњорочно може да постане ризик за буџет, када истекну актуелни уговори тог предузећа. ММФ подржава намеру власти у Србији да објаве тендер за приватизацију "Петрохемије".

Соса је додао да "Ресавица" добија подршку Владе кроз субвенције због социјалних импликација, те да ММФ подржава и намеру власти у Србији да се нађе план за затварање неких рудника који нису одрживи, али да се истовремено обезбеди програм помоћи за угрожене раднике.