Чадеж: 14 одсто више страних инвестиција у првих шест месеци

Танјуг

22. 07. 2019. у 13:13

Чадеж: 14 одсто више страних инвестиција у првих шест месеци

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж Фото Тањуг-АП

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж каже за да су стране инвестиције у нашој земљи у првих шест месеци ове године веће за 14 одсто у односу на претходну годину
Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж каже за да су стране инвестиције у нашој земљи у првих шест месеци ове године веће за 14 одсто у односу на претходну годину.

Чадеж је гостујући на РТС-у рекао да у 2019. са свим превирањима на глобалном нивоу, економским ратом САД и Кине, Србија може да буде задовољна својим привредним растом.

"Стране инвестиције су веће, а прошле године је Србија била на првом месту у односу на величну свог БДП-а. Улагања из иностранства већа су за 14 одсто у односу на исти период прошле године", истакао је Чадеж.

Како је указао, држава је емитовањем обвезница, омогућила банкама да се повољније и са мање ризика задужују на међународном тржишту што значи да ће привредници моћи да узмају јефтиније зајмове.

Прочитајте још - Чадеж: Вреди улагати у Западни Балкан


Говорећи о новом улагању кинеског "Хестила" у смедеревску железару од 80 милиона долара, Чадеж каже да то показује да је кинески партнер дошао да остане дужи период, да модернизује производњу и буде продукитвнији упркос превирањима на глобалном тржишту.

Према његовим речима, "Хестил" намерава да ниво прераде повећа и зато улаже у сложеније извозне производе.

Чадеж наводи да су и представници Коморе често заједно са члановима Владе учествују на преговорима у Бриселу о квотама за извоз челика, додајући да се ти разговори крећу у добром смеру.

Говорећи о Споразуму о сарадњи Скупштине Србије и Привдене коморе, каже да тај документ треба да омогући Комори да на институционализован начин помогне парламенту и посланицима да разумеју боље законске предлоге који су важни за привреду.

"Према закону о коморама улога Привредне коморе је да дâ своје мишљење на законске предлоге који се тичу привредних активности", нагласио је Чадеж.

Чадеж напомиње да је привредницима важно да кроз скупштинске одборе за привреду и пољопривреду могу да укажу на одређене ствари који законодавац не види.

"Често нови закони нису усклађени са раније донесеним прописима. На Привредној комори је да уочи проблем на терену и укаже законодавцу да примени оно што је потребно", објашњава Чадеж.

"Како би се решели проблеми у пословању, Приведна комора послала је Влади Србије 160 иницијатива за дораду закона из области привреде, а већ их је 70 усвојено и имплеметирано", каже Чадеж.

"Почев од примене Е-управе, важно је да их одмах прате подзаконска акта, да се она не чекају", додаје Чадеж.

Како је објаснио, чекање да се донесу подзаконска акта која ће разрешити недоумице у неком закону често се дешава због недостатка капацитета и ресурса.

"Споразум ће омогућити да посланици који у парламентарним одборима расправљају о специфичним законима добију бољи увид са терена", рекао је Чадеж.

Привредна комора ту може да помогне разјашњавајући шта тај акт доноси - да ли доприноси или штети привреди, закључује Чадеж.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације