Трећина тегли меда и даље сумњива

Д. Алихоџић

понедељак, 22. 07. 2019. у 11:01

Трећина тегли меда и даље сумњива

Фото Приватна архива

После деценије борбе са фалсификаторима, пчелари задовољни. Живадиновић: Догодине почиње да ради фабрика у Рачи

НЕ постоји природни мед, јер би то значило да прихватамо да постоји и онај који то није. Мед може бити само оно што производе пчеле, све остало је сируп, пекмез, џем - јасан је Родољуб Живадиновић, председник Савеза пчеларских организација Србије и директор алексиначког дома здравља. Савез окупља око 10.000 пчелара, а Живадиновић се истакао у борби против фалсификатора меда.

Прочитајте још: Фалсификатори сируп нуде као мед

Према последњим подацима Управе за ветерину, од 746 узорака меда од пчелара широм Србије, само 12 није било исправно. Подаци говоре да је на тржишту и даље 30 одсто фалсификованог меда, али у односу на ситуацију од пре 10 година, и то је велики напредак.

- Коштало нас је то пуно, и пара и живаца. Претили су ми пребијањем, а починиоци никада нису ухваћени. Директно смо прозивали државне органе да не раде свој посао и то је уродило плодом - каже Живадиновић.

Успео је да са два билборда провокативне садржине скрене пажњу на проблем. Укључила се и држава, формирањем Владиног оперативног штаба пре три године. Сада су контроле чешће, али ће се прави ефекат постићи тек када фалсификатори буду адекватно, а не симболично, кажњени.

Прочитајте још: Српски мед све траженији

- Извршни судија није на време доставио пресуду на извршење па је предмет застарео, а у једном случају је и смањио казну. Поднели смо кривичне пријаве, јер је фалсификовање меда уносан бизнис, тако да их казне од неколико стотина хиљада динара не дотичу. Решење је да им се забрани делатност - каже Живадиновић.

Пчелари окупљени око Савеза паралелно су радили и на брендирању меда, односно тегли у којима ће моћи да продају мед директно на тржишту, без посредника.

- Приводимо крају грађевинске радове на изградњи погона у Рачи и очекујем да ћемо идуће године почети са радом. Идеја да се мед из Србије пласира као брендирани производ датира из 2005. године. Међутим, одлуку да градимо погон донели смо 2016, и за непуне три године успели у томе - каже Живадиновић, и додаје да имају велику подршку председнице Владе Ане Брнабић и министра пољопривреде Бранислава Недимовића.

ПИЈАЦЕ

Након што су се изборили за то да се у продавницама не може продавати "пекарски мед", фалсификатори су укључили пијачне препродавце. Тако се на велико продаје фалсификат за 150 динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Perica Iz Varosi

22.07.2019. 11:39

Изгледа да су нам ,,ТРУТОВИ" и у мед ушли !!!!!!!!!!!!

Stojko

22.07.2019. 11:43

Postoje zvanični pravilnici kojima se jasno Deklariše sadržaj a time i tekst deklaracije koja stoji na proizvodu, posebno je bitan kod deklarisanja prirodnih i veštačkih sokova. Isto je i sa medom taj veštački se zove “sirup u formi meda”. Čitajte deklaracije tamo ne sme da bude obmana potrošača a ako jeste prijavite ih.

Jcb NS

22.07.2019. 12:37

Pravi med nije jeftin,falcifikata ima i td. Ali ima pravog meda kupujte od poznatog pcelara.

Андрић Ненад

22.07.2019. 13:55

Ја сам мејлом питао пчеларску организацију Србије колико ће бити тешка тегла коју ће користити чланови њиховог удружења за паковање меда.Нису ме удостојили одговора.На основу тога сумњам и у њихов квалитет јер и они су ипак удружење произвођача којима је циљ зарада.За мене је вага "закон".Тегла о

Ceca

22.07.2019. 16:00

Pravi med je lek. Oni koji prodaju falsifikat gresni su i pred Bogom I ljudima. To je isto kao kad bi se prodavao obican prah umesto pravog leka. Drzava treba da se MNOGO vise bavi kontrolom hrane i da drakonski kaznjava trovace. Zdravlje nacije je Izgleda na poslednjem mestu!

Čuj, trećina sumnjiva

23.07.2019. 06:53

meni je svaka sumnjiva, zato kupujem med u Grčkoj i Mađarskoj. Jeste skuplji, ali znaš da je med...

Београђанин

24.07.2019. 08:14

Има у Србији и те како квалитетног и исправног меда. Мед купујте од пчелара за кога знате где живи и где су му кошнице! Многи се представљају као пчелари, а уствари су само трговци фалсификованог меда!