Са Украјином или без ње, Србија ће да има гас

М. Н. С.

21. 07. 2019. у 20:04

Са Украјином или без ње, Србија ће да има гас

Фото Промо Једна од могућности за добијање гаса је и "Турски ток"

Све извесније да ће Москва крајем године прекинути транспорт плавог енергента, који до Европе стиже гасоводом под надзором Кијева. Бајатовић: Грађани и привреда не треба да брину

ЕВРОПИ је зима закуцала на врата усред лета. Страховања да ће се добар део потрошача на Старом континету смрзавати већ у првим недељама наредне године нису без основа. Јер сви су изгледи да ће Москва већ крајем ове године потпуно прекинути транзит гаса преко Украјине. У Србији надлежни уверавају да разлога за бригу нема и да ће плавог енергента бити довољно за потребе и грађана и привреде.

Прочитајте још: "Турски ток" кроз Србију крајем 2019!

Европски оци увелико смишљају планови како својим потрошачима обезбедити довољне количине гаса у хладним данима. Извршни директор "Нафтогас Украјине" Јуриј Витренко недавно је на својој страници на једној друштвеној мрежи написао да се ова компанија припрема за потпуни прекид транзита гаса из Русије преко територије Украјине по истеку 2019. године, а не тек у првом тромесечју 2020. године. Тренутно су мале шансе да се Кијев и Москва договоре о транзиту гаса преко Украјине.

Надлежни у нашој земљи, међутим, нису забринути. Тврде да ће Србија и наредне године имати довољно гаса за своје потребе.

- Србија се неће смрзавати уколико се прекине транспорт гаса преко Украјине - рекао је, за "Новости", Душан Бајатовић, директор "Србијагаса". - Разрадили смо неколико сценарија за снабдевање гасом у свим ситуацијама.

Прочитајте још: УДРУЖЕЊЕ ЗА ГАС: Американци стопирају Турски ток кроз Србију

Бајатовић, ипак, није хтео да износи који су могући путеви који би гарантовали сигуран доток плавог енергента до наше земље.


Фото Танјуг Душан Бајатовић

- Шта год да кажемо, непотребно се спекулише у јавности - каже Бајатовић. - У случају сваког сценарија, са Украјином или без ње, гаса ће бити.

И стручњаци у нашој земљи истичу да треба да будемо потпуно мирни када је снабдевање гасом у питању. Према речима Војислава Вулетића, гасног експерта, могуће је да ћемо кубике овог енергента већ у јануару 2020. добијати и "Турским током".

- Овај гасовод се гради у Србији, а колико знам, убрзано се ради и на гасном систему у Бугарској - каже Вулетић. - Тако да бисмо 1. јануара идуће године могли да добијамо гас из Русије и тим путем. Ако се то не догоди, гас ћемо добијати од Европе, преко "Северног тока" 1 и 2. Друго, све фабрике и већина топлана у Србији могу да користе и гас и мазут. Могу да раде и на једном и на другом енергенту, али ће нас можда то коштати више. Гас се плаћа касније, док се мазут наручује раније и за њега се унапред даје новац.

РЕЗЕРВЕ

Према речима Војислава Вулетића, наше резерве гаса у подземном складишту "Банатски двор" биле би нам довољне да задовољимо потребе бар 90 дана.

- То би значило да мирно можемо да сачекамо крај зиме - рекао је Вулетић.

УСЛОВИ

РУСИЈА је спремна да продужи уговор о транзиту гаса преко Украјине и после 31. децембра, изјавио је руски министар енргетике Александар Новак. Услов је да тарифе за транзит буду прихватљиве и економски конкурентне, као и да буду решени спорови у арбитражним судовима.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Мр Радомир Шћепановић

22.07.2019. 03:28

Баш ме занима да ли ће гасовод бити завршен и да ли ће гас кренути а да УСА то не стопира! Као што УСА СТОПИРА ,,Северни ток 2``

Vlade

22.07.2019. 07:40

OVAJ MOMAK SA SLIKE JE SVOJU FIRMU ODVEO U STEČAJ ODVEŠĆE I SRBIJA GAS ALI BIH VOLEO PRE NEGO ŠTO KIDNE DA MI OBJASNI ZBOG ĆEGA PLAĆAMO PRIKLJUČAK 1000€.

ulicni hodac

22.07.2019. 08:50

ovaj preti da postane novi Mrkonjic...ko hoce spas Srbije, socijaliste da ukine i zabrani im da se bave politikom!