Број корисника мобилног банкарства у Србији порастао је у протеклих пет до шест година више од 15 пута, а према подацима Народне банке Србије, укупна вредност трансакција остварених овим путем већа је за више од сто пута него 2013. године.

У прошлој години остварено је укупно 17.445.567 трансакција преноса новчаних средстава употребом мобилног банкарства, које су покренула физичка и правна лица, у вредности од око 198,1 милијарди динара.

У НБС објашњавају за Танјуг да је, поређења ради, у 2013. години остварено укупно 588.836 истих трансакција чија је вредност износила око 1,8 милијарди динара.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Влада доделила око четири милиона евра за пројекте 150 установа и организација у Србији

Прво тромесечје ове године, бележи близу 1,5 милиона корисника платних услуга путем мобилног телефона, а број корисника мобилног банкарства, додају, пребацио је 15 пута податке од пре пет до шест година.

Када је реч о систему инстант плаћања у Србији, од његовог увођења укупно је извршено 3,6 милиона трансакција вредних више од 54,2 милијарде динара.

Иако банке и друге платне институције нису обавезне да омогуће инстант плаћања, у току су припреме техничко-технолошких решења које ће заинтересованим банкама омогућити да понуде услугу овог начина плаћања.

Према статистици коју води НБС, највећи износ појединачног инстант плаћања које је извршено у овом платном систему Централне банке је 300.000 динара.