ЦЕЛО Mинистарство грађевине, саобраћаја и инфраструктуре до наредне суботе радиће у Белој Паланци. Циљ нам је да на све могуће начине помогнемо извођачима радова на источном краку Коридора 10, за који верујем да ће бити завршен на јесен. Овај ауто-пут је најкраћа веза запада са истоком, односно са Бугарском и Турском и верујем да ћемо следеће године кроз Србију имати 60 милиона путника.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: УОЧИ ОТВАРАЊА ДЕОНИЦЕ КОРИДОРА 10: Тунели као у Аустрији, ауто-пут као писта!

Ово је у кампу Коридора 10 у Белој Паланци, изјавила министарка грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, која је данас пре подне, заједно са извођачима радова, подизвођачима и својим тимом, обишла деоницу Банцарево - Црвена река, на којој се уређују косине. Та деоница практично заобилази Сићевачку клисуру.

Источни крак Коридора 10 дугачак је 86,9 километара, што значи да ће након пуштања у саобраћај од Ниша до границе са Бугарском бити потребно мање од сат времена, што је сада мисаона именица. На целом источном краку, направљено је 88 мостова, пет тунела, исто толико великих петљи. Четири тунела су комплетно опремљена. Вредност свих радова је 485 милиона евра.

Министарка је констатовала да је на деоници од Ниша до границе са Бугарском остало свега један одсто незавршених радова и да је реч о пословима који су се непланирано појавили услед лоших пројеката, неквалитетних истражних радова, клизишта, одрона...

- Након изградње Коридора 10 имаћемо један комплетан извештај о свему што се догађало услед разних пропуста и сугурна сам да ћемо имати много више искуства и да нам се овакве грешке неће више дешавати у наредном инвестиционом циклусу, односно у изградњи ауто-путева - рекла је Михајловићева, закључивши да је Коридор велики наук за Министарство и грађевинску оперативу.

Александар Сенић, директор изградње Коридора 10, каже да је на деоници Банцарево - Црвена река, остао недовршен леви профил паневропске саобраћајнице, као и косина "Ц6", која је идентична оној у Грделици. Он додаје да ће радови на овој тешкој деоници бити окончани до краја августа и тада ће бити завршен цео источни крак.


САСТАНАК СА ПИРОЋАНЦИМА

МИНИСТАРКА Михајловић састала се у среду са представницима Пиротског округа, свих општина, Слободне зоне у Пироту. За суботу је планиран састанак са представницима надлежног бугарског министартсва како би се информисала о радовима од Калотине ка Софији, где се у ствари наставља Коридор 10.