Нирнберг првенац Ер Србије са Константина

Ј. ЋОСИН

понедељак, 15. 07. 2019. у 09:52

Нирнберг првенац Ер Србије са Константина

Фото Милена Анђела

Национална авио-компанија "Ер Србија" успоставља 12 редовних линија са нишког аеродрома. Веза југа Србије и с Болоњом, Хановером, Тивтом, Гетеборгом...

ЛЕТОМ авиона компаније "Ер Србија", који је јуче из Ниша полетео за Нирнберг, званично су отпочели летови на линијама од јавног значаја са Аеродрома "Константин Велики" до 12 дестинација у Европи. Авион националне авио-компаније свечано је дочекан на нишком аеродрому, уз традиционални поздрав воденим топовима, а успостављеном линијом југ Србије биће повезан са Баварском два пута недељно током целе године.

Уз субвенције државе од пет милиона евра годишње, "Ер Србија" ће летети из Ниша ка 12 европских градова, а уз постојећих 10 линија које већ саобраћају, из Ниша ће моћи да се лети на 22 дестинације.

Током наредних дана национални авио-превозник успоставиће редовне линије са нишког аеродрома ка Болоњи, Хановеру, Тивту, Гетеборгу и Франкфурту (Хан), а током прва три дана августа и ка Љубљани, Будимпешти, Фридрихсхафену, Салцбургу, Риму и Карлсруеу.

- Веома нас радује што спајамо Ниш са Нирнбергом, новом дестинацијом у Немачкој и првом ка којој ћемо летети са југа Србије. Данашњим летом, аеродром „Константин Велики“ и званично, уз Аеродром "Никола Тесла", постаје база за наше авионе. Уверени смо да ће боље везе са Немачком допринети јачању комерцијалне и туристичке активности између наших земаља - изјавио је у понедељак Јиржи Марек, директор за комерцијалу и стратегију "Ер Србије".

Нишки аеродром имаће након 4. августа укупно 22 авио-линије, односно пет до осам слетања и полетања дневно. У Јавном предузећу "Аеродром Ниш" казали су да је интересовање путника за летове "Ер Србије" велико и да се за поједине дестинације, попут Тивта, тражи "карта више".

- Што се тиче летова у поједине земље, у Немачкој је осам дестинација, у Швајцарској две, у Италији до три, у Аустрији две, Шведској три и у Црној Гори, Словачкој, Словенији и Мађарској по једна дестинација. Југ Србије овим очигледно добија знатно бољу саобраћајну повезаност са иностранством и верујемо да ће авиони бити пуни на свим дестинацијама с обзиром на одличне услове које све компаније нуде - рекли су на Аеродрому "Константин Велики".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -“НОВОСТИ” ИСТРАЖУЈУ: Брзе пруге напредују, а возови иду 50 на сат


- Мој супруг ради у Немачкој и досад ми је за сваки одлазак код њега била потребна дуготрајна припрема - каже нам Александра Величков из Ниша. Сналазила сам се са картама из Београда или из Софије, али све је то требало много раније резервисати, а и превоз до тих градова је коштао. Зато смо се виђали на три до четири месеца. Сад ћу чешће моћи да водим и децу да виде оца.


ЕКОНОМСКИ ЦЕНТАР

НИРНБЕРГ - други град по величини у Баварској после Минхена, јесте економски и културни центар немачке области Франконије. Историјски центар града опасан је импозантним зидинама царског замка, а готичке катедрале и сликовити пејзажи у комбинацији са бројним ресторанима, продавницама и богатим културним животом представљају савршен спој средњовековног и савременог духа којим град одише.


СПОНА СА ЕУ

У "ЕР Србија" кажу да се из Ниша лети на основу резултата међународног тендера за линије од јавног значаја који је расписала Влада Србије. Овим је омогућено повезивање десет округа у Србији са шест земаља Европске уније и Црном Гором.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације