АУТОМОБИЛИ ће се кретати без возача, нечујно ће комуницирати са семафорима и другим возилима, пазити на пешаке... Хирурзи ће даљински обављати операције... Могућности које пружа нова технологија пете генерације су бескрајне и неистражене. У процесу учења и истраживања пуних потенцијала 5Г мреже важан је допринос који даје Влада Србије. Делимо визију Србије као лидера у региону у развоју дигиталне економије и иновација. Tа технологија будућности од Србије може да направи центар иновација и на глобалном нивоу.

Овим речима Мајк Мишел, генерални директор "Теленора Србије", најављује нову еру у области телекомуникација - 5Г технологију, која је у Србији већ заживела у оквиру "Теленорове" базне станице у Научно-технолошком парку Београд.


* Ко има приступ 5Г мрежи у Србији?

- "Теленор" је крајем јуна пуштањем у рад прве 5Г базне станице у Србији креирао окружење које могу да користе домаће и стране компаније, стартапи, студенти техничких факултета и сви остали заинтересовани, који на лицу места могу да уче у сјајном окружењу и да развијају своја решења у технологији будућности.


* То је својеврсно тестирање 5Г мреже?

- Научно-технолошки парк је савршено окружење, где већ постоје многе иновативне компаније и примери употребе 5Г технологије. Задовољство је радити са партнерима окренутим иновацијама. Позив је упућен и свим компанијама кoje се баве развојем у различитим областима, као што су здравствена заштита, развој паметних градова, е-управе... Добродошла јe свака фирмa из земље и региона која сматра да може да развије неки производ на 5Г мрежи. Партнери су нам и студенти ЕТФ-а, и заједно ћемо испитивати што више могућности за њену примену, које данас делују да су заиста бесконачне.


* Колико ће трајати тестни период?

- "Теленор" је тренутно лансирао 5Г базну станицу, што нам даје минимум две године да се види на који начин ће бити могућа употреба те технологије на тржишту. Чак и ако се подела фреквенција догоди 2021. године, имплементација и комерцијална доступност 5Г није тако близу. Постоји неколико предуслова које треба испунити - морамо имати потпуно развијен регулаторни оквир и еко--систем. Такође, корисници треба да буду спремни за коришћење 5Г услуге, а још је важније да наша индустрија буде способна и спремна да прихвати 5Г технологију. Главни изазов и задатак оператера, осим мреже која је спремна, јесте да пронађу најбољи модел који ће оправдати инвестиције у 5Г мрежу.


* Колико је, генерално, Србија спремна на 5Г мрежу, посматрано из угла грађана као корисника?

- Не очекујем да ће појединци у скорије време употребљавати 5Г мрежу. Њена највећа примена се очекује у аутоматизацији и контроли производних процеса, медицини, комуналним услугама, пољопривредној, аутомобилској индустрији... То је трансформациона технологија која ће пре свега утицати на индустријске процесе и која на узбудљив начин може покренути стварање новог еко-система. Проћи ће још времена пре него што ће и сами грађани имати конкретну корист од ове технологије.


* На који начин?

- Тако што ће 5Г омогућити појаву паметних платформи. Тренутно имамо повезивање на нивоу Интернета ствари (ИоТ). Потом ниво који се бави обрадом велике количине података, такозвани big data, као и вештачку интелигенцију. Технологија пете генерације омогућиће да се све то на неки начин повеже и да се направи нови систем који ће се називати интелигентна конективност. И ту 5Г добија свој пун потенцијал. Наравно, да би 5Г заживео, неопходно је партнерство пословног и јавног сектора, владе и регулатора као зачетника стварања новог еко-система. У томе се огледа зрелост тржишта за примену нове технологије.


* Колико је Србија као друштво зрела за прихватање примене нових технологија, попут оних где вас неко може оперисати а да није физички присутан?

- Конкретно, да ли је са 5Г технологијом могуће да вас хирург оперише из велике даљине? Јесте. Да ли људи ту могућност овде прихватају? Нисам сигуран ни да бих ја то тренутно прихватио. Али важно је да свако тржиште развије своје моделе употребе. У Србији постоје паметни и талентовани људи који могу да их развијају и требало би им управо то и омогућити. С тим циљем смо и креирали 5Г окружење, да уз учење и развој покушамо да дођемо до примењивих решења која могу да допринесу развоју економије и бизниса.


* Шта могу да очекују грађани, где се најпре очекује примена?

- За обичне кориснике, на пример, први примери примене очекују се у гејмингу и стримингу. Очекује се да ће брзина преноса података у високим резолуцијама донети праву револуцију у гејминг индустрији. Играчима ће 5Г сигнал донети утисак реалног времена и тренутни одзив приликом играња видео-игара. Такође, приликом видео-стриминга свакако ће се приметити разлике у односу на 4Г, јер ће у високој 8К резолуцији моћи да се прате садржаји који дају екстремно реалан доживљај виртуелне реалности.


* Можете ли да упоредите мреже 3Г, 4Г и 5Г и могућности које пружају корисницима?

- Технологија 3Г умире широм света. Ако користите 3Г мрежу, вероватно имате стари телефон који не подржава 4Г технологију. Глобално, у потпуности доминира 4Г технологија, која много тога може да пружи корисницима. Доста тога што ће омогућити 5Г већ може да се користи и на 4Г, тако да сами корисници неће много тога пропустити. Оно због чега је 5Г узбудљив јесте брзина од једног гигабита у секунди, што је тестирано на нашем догађају лансирања 5Г у Научно-технолошком парку. То је од 10 до 100 пута брже од 4Г.


* Које су још нове могућности 5Г технологије?

- Сигурно је да ће 5Г донети експоненцијално повећање брзине преноса података, што ће променити начин на који људи користе интернет. Међутим, његова примена се првенствено очекује у домену индустрије и "бизнис ту бизнис" пословања. Индустрија ће боље одржати корак са експлозивним растом Интернета ствари и свих његових садашњих и још неоткривених апликација, јер омогућава до милион веза по километру при веома малој снази. Омогућава и критичну контролу процеса са кашњењем од милисекунде, отварајући врата новим апликацијама које захтевају апсолутну поузданост.


* Каква је тренутна слика тржишта телекомуникација у Србији?

- Тржиште бележи стални раст. И за глобални ниво карактеристично је да корисници прелазе са говора и слања порука на размену података, то јест мобилни интернет, и њихове потребе сваким даном расту. Битне су им поузданост, брзина и доступност тих услуга. "Теленор" прати потребе својих корисника и у том смислу се и развија. С друге стране, све је више сервиса који интензивно зависе од мобилног интернета, а који представљају нераскидиви део свакодневице наших корисника. Очекује се да ће мобилни оператери све више и у будућности пружати неопходну инфраструктуру, без које ти сервиси, као што су WhatsApp и Instagram, не би остварили своју пуну функционалност.


* Можете ли неке конкретне цифре да изнесете када је реч о преносу података?

- Глобално, процењује се да ће сервиси који се односе на пренос података порасти за 400 одсто до 2025. године. Иако већ имамо најбољу мрежу у Србији, што су потврдила истраживања РАТЕЛ-а и независне агенције П3, и покривамо 4Г сигналом готово читаво становништво у земљи, знамо да тренутна мрежа неће бити довољна да подржи пораст у коришћењу мобилног интернета. Зато смо покренули и пустили у рад 5Г базну станицу, да кроз то учимо и делимо знање и искуство како бисмо били спремни за будућност.


Прочитајте још - ДА ЛИ ЈЕ 5Г ОПАСАН? Ево шта кажу стручњаци


* Колико ваших корисника има уређаје са приступом 4Г мрежи?

- Више од 50 одсто наших корисника има 4Г телефоне, и око 80 одсто интернет саобраћаја везано је за 4Г мрежу. На тржишту Србије просечна потрошња мобилног интернета износи четири гигабајта месечно по кориснику, док је у "Теленору" 4,7 гигабајта, највише због гледања видео-садржаја. Према подацима РАТЕЛ-а, у последњем кварталу 2018. укупан мобилини интернет саобраћај достигао је 67 милиона гигабајта. Од тога су 25 милиона гигабајта утрошили "Теленорови" корисници, што је 36 одсто.


ПОДЕЛА ФРЕКВЕНЦИЈА

* Када можемо да очекујемо аукцију за нове фреквенције за 5Г мрежу?

- "Теленор" је од РАТЕЛ-а за привремено коришћење у Научно-технолошком парку добио спектар у фреквенцијском опсегу 2.600 и 3.600 мегахерца, који може да подржи брзину и функционалност 5Г мреже. Када ће бити одржана аукција за издавање појединачних дозвола за коришћење фреквенција за 5Г мрежу, одлучиће Влада Србије и регулатор.


ДРУГИ ПУТ У КОМПАНИЈИ

* На чело "Теленора Србије" дошли сте када је компанију купио нови власник - ППФ фонд?

- Ово је други пут да радим у "Теленору" у Србији. Први пут сам дошао 2006, када је "Теленор" стигао на тржиште. Провео сам ту две-три године и након тога отишао у Црну Гору. Од септембра прошле године сам на месту генералног директора "Теленора Србије".