У Србији све више фалсификованих девиза, ево које се новчанице најчешће појављују

Д. И. К.

петак, 12. 07. 2019. у 19:03

У Србији све више фалсификованих девиза, ево које се новчанице најчешће појављују

Фото Д. Дозет

Како је у петак објавила Народна банка Србије, за првих шест месеции ове године, откривено је 1.015 комада лажних страних новчаница

ЗА првих шест месеци ове године откривено је три пута више фалсификованог страног новца у односу на исти период лане. Како је у петак објавила Народна банка Србије, за првих шест месеции ове године, откривено је 1.015 комада лажних страних новчаница. Од јануара до краја јуна прошле године, откривен је свега 321 страни фалсификат.

Најчешће се фалсификују евро и долар.

- У посматраном периоду, откривено је 880 комада фалсификованих новчаница евра, што је три пута више него у истом периоду претходне године, када је евидентирано 289 комада тих новчаница - истичу у НБС.

Истовремено, откривене су и 103 лажне новчанице долара. То је чак 4,9 пута више него у истом периоду 2018, када је евидентиран 21 комад тих новчаница.

- Евидентиран је готово искључиво фалсификат апоена од 100 долара - указују у НБС.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - У јуну пад потрошачких цена; појефтинили храна и безалкохолна пића, поскупели рекреација и култура


Када је реч о домаћој валути, "штампа" се мање лажних динара, али у већој вредности. За шест месеци откривена су 1.924 комада лажних динара, што је 5,9 одсто мање него лане у истом периоду. Међутим, због удела новчаница веће вредности, номинални износ је повећан за 12,2 одсто (2,37 милиона динара у овој, у односу на 2,1 милион динара у прошлој години, за првих шест месеци).

Већ "традиционално", највише се фалсификује новчаница од хиљаду динара. Тако су од јануара до краја јуна у Србији откривене укупно 943 лажне хиљадарке, али и 578 лажних новчаница од 2.000 динара и 16 од 5.000 динара.

МАРКА СЕ ЈОШ ТРАЖИ

ИАКО већ готово две деценије није платежно средство, немачка марка и даље се котира на курсним листама, јер се користи за потребе књижења и разних обрачуна. У Србији марке за динаре откупљују две банке. Марку нису заборавили ни фалсификатори, па је за првих шест месеци у Србији заплењено 27 комада лажних немачких новчаница.