Петља коридора не може да се помера

С. Б.

11. 07. 2019. у 20:00

Петља коридора не може да се помера

Нова петља уцртана љубичастом бојом

Планери нису уважили молбу грађана Врњачке Бање да им "скрену" Моравски коридор из дворишта. Незадовољни грађани имају још прилику да се жале на јавној расправи

ТРАСА будућег Моравског коридора није обрадовала баш све грађане крај којих ће проћи. Део житеља Врњачке Бање молио је надлежне планере да помере уцртани пут јер ће, по свој прилици, проћи кроз њихова дворишта. У Министарству саобраћаја одговарају да су петицију размотрили, али да не могу да одустану од предложеног решења.

Овај део припада 53 километра дугој деоници од Крушевца до Адрана. За њу још није готов идејни пројекат. Паралелно се раде измене Просторног плана и студија оправданости са идејним пројектом. Жеља грађана, међутим, неће бити услишена.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Моравски коридор 800 милионa евра

- Петицију грађана Врњачке Бање смо размотрили, али након сагледавања овог проблема од стране свих надлежних институција са стручног и техничког становишта, сада није могуће мењати усвојено решење трасе ауто-пута. То повлачи за собом много других измена, како плана, тако и пројеката који се ускоро завршавају - објашњавају у Министарству саобраћаја. - Локација денивелисане раскрснице "Врњачка Бања" је остала непромењена и она се не би смела мењати, јер је њен положај утврђен током низа састанака и консултација који су вођени са "Коридорима Србије", "Путевима Србије" и локалном самоуправом. Током ових састанака, разматрано је више техничких решења, али је одабрано решење усвојено као најбоље.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЗА МЕСЕЦ ДАНА ПОЧИЊЕ ИЗГРАДЊА: Моравски коридор са 10 излаза


Истина је да ће житељи незадовољни тренутним решењем имати још прилике да се жале - током јавне расправе о изменама просторног плана.

- Ускоро ће Нацрт измене просторног плана инфраструктурног коридора ауто-пута Е-761, Појате-Прељина, бити изложен на јавном увиду у свим општинама - додају у Министарству саобраћаја. - Тада ће становници општине Врњачка Бања моћи да виде коначно решење денивелисаног укрштаја и његове везе на постојећи пут Крушевац-Краљево. Приликом јавног увида грађани могу да дају примедбе и траже додатна разјашњења од обрађивача плана. Након тога ће стручна комисија за планове утврдити које се примедбе могу, а које не могу усвојити и имплементирати у плански документ.


АКО ТРЕБА И ЗАСТУПНИК

ГРАЂАНИ, преко чије ће имовине пут на крају проћи, могу да рачунају на накнаду по тржишној вредности. Недавно усвојени закон, како би се пут градио без много застоја, предвиђа и могућност да надлежни не могу да дођу до власника земље. У том случају ће надлежни за вођење поступка експропријације, власнику поставити привременог заступника. Предлог експропријације по овом закону моћи ће да се поднесе најкасније у року од три године.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Zmago

11.07.2019. 23:09

Da nema smisla kad je neko iz kancelarije tako odlucio.A te mrave sto zive tamo samo treba premestiti ili raseliti odatle.

Dragan

12.07.2019. 12:33

Ekonomski preporod Srbije ne sme biti zaustavljen zbog licnog,privatnog interesa ljudi koji ne shvataju znacaj puta za buducnost nase zemlje.

Никола

12.07.2019. 15:30

Не сњци дрво, због спортске двиране.Не прави путеве, због нечијег дворишта. Далеко ћемо догурати, али у рикверц.