КОНАЧНО су своји на своме. Одбор поверилаца некадашње три "Петолеткине" фирме у стечају, "ППТ Заптивки", "ППТ Ремонта и енергетике" и "ППТ Исхране" прихватили су да продају прву фирму и имовину друга два стечајна дужника. Купци су, заправо, бивиши радници ових фирми, сада окупљени у Привредном друштву "Прва петолетка - Заптивни елементи". За фирму, трафостаницу и ресторан дали су 84 милиона динара.

Када је "Петолетка" са свим својим зависним предузећима отишла у стечај, део запослених је решио да настави производњу и задржи посао. Њих 676, крајем 2015. године је дало по 500 евра од отпремнине и формирало "ППТ Петолетку". Истовремено, 108 радника се окупило, уплатило по 168.000 динара, и регистровало "Прву петолетку - Заптивне елементе". Обе фирме наставиле су производњу у халама фабрика у стечају, тако што су их изнајмили.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - „НОВОСТИ” НА ЛИЦУ МЕСТА: Пет преживелих "петолетки"

После три године пословања, дочекали су да их и откупе. "ППТ Петолетка" недавно је из стечаја купила објакте некадашње "ППТ Хидраулике", а сада је проблем решила и "Прва петолетка - Заптивни елементи".

- Најпре смо узели у закуп хале фирми у стечају - објашњава Душан Стевановић, директор "Прва петолекта - Заптивни елементи". - Сада коначно имамо све услове да наставимо пословање. До сада смо били подстанари. То нам је отежавало посао. Били смо фирма без имовине. То није препорука. Не улива поверење ни партнерима, нити банкама. Ма колико успешно пословали, то је правило велики проблем. Сада чекамо још потписивање уговора. Откупили смо производну халу, трафостаницу неопходну за рад и ресторан који је део те целине.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Петолетка: Спасли фабрику, сад купују хале

Од 14 предузећа "Прве петолетке" два су проглашена стратешки важним за одбрану - ППТ "Наменска" и ППТ ТМО. Њихове обавезе су конвертоване у капитал и она су постала државна. ППТ "Арматуре" су приватизоване. Из стечаја су продати ППТ "Делови" из Новог Пазара. Од десет преосталих, радници акционари су закупили простор и опрему девет некадашњих "Петолеткиних" друштава.

У тих десет друштава, пре стечаја, радило је око 1.500 људи. Већина је стечај дочекала са 45 до 50 година, са не превише наде да ће наћи нови посао. Формирањем две нове фирме посао је сачувало њих близу 800. Овог пута, међутим, нису само запослени већ и - акционари. Иако су пословали у "плусу", дивиденде досад нису делили. Штедело се за пословни простор. Већ од следећег биланса, ако буде позитиван, пракса би могла да се промени.


ПОВЕРИОЦИ

ПРОЦЕЊЕНА вредност стечајних дужника је била 416,3 милиона динара. Како је понуђених 84 милиона динара мање од половине, о прихватању су одлучивали одбори поверилаца фирми у стечају.

- Одбори поверилаца свих стечајних дужника који су учествовали у заједничкој продаји су донели одлуку да се прихвата понуђена цена - саопштила је Агенција за лиценцирање стечајних управника.