Србија је данас почетком рада новог информационог система е-Инспектор добила потпуно електронски и транспарентан инспекцијски надзор, који једини такав у Европи, изјавила је данас премијерка Ана Брнабић.

Новом информационом систему е-Инспектор данас је приступило 36 инспекција, а преосталих седам ће бити укључено до краја године.

Брнабић је на 26. седници Координационе комисије за инспекцијски надзор истакла да Србија тако показује да може да буде једина у Европи.

"Можемо да будемо лидери када уложимо енергију, време и новац и када држава у целини стане иза неког пројекта", нагласила је премијерка.

Како је рекла, инспекције су један од основих стубова у борби против сиве економије, за достизање фер конкуренције на тржишту, борбе против корупције и јачања привреде, а посебно сектора малих и средњих предузећа и предузетништва , који нам је неопходан за већ и бржи раст.

Прочитајте још - Премијерка: Грађани све више имају поверења у дигитализацију

"Драго ми је што хоћете да учите и да се развијате како би пружали боље услуге грађанима и привреди", истакла је Брнабић.

Министар за државну управу и локалну самоуправу Бранко Ружић је истакао да ће захваљухући систему еИнспектор цео поступак бити много транспарентнији, ефикаснији и јефтинији за привреду.

"То ће у великој мери променити статус инспектора и природу инспекцијског надзора. Поступак ће бити много транспарентнији и без дуплирања, као и много ефикаснији и јефтинији пошто ће бити без паприлологије. Само један поднесак о извршеном инспекцијском надозору кошта око 15 евра у папирологији", навео је Ружић.

Додао је да ће бити остварен велики бенефит за буџет и привреднике.

"Данас ће Канцеларија за ИТ и електронску управу свим иснпекторима који су прошли обуке, како би радили на електронском сервису еИнспектор добити нове лап топове", нагласио је Ружић.

Нешто касније ће бити одржана прва заједничка седница са посебном Радном групом за пројекат еИнспектор "Дигитална трансформација и јачање капацитета инспекција".

Конференцији је присуствовао и министар рударства и енергетике Александар Антић.

ПОЧИЊЕ КОРИШЋЕЊЕ СИСТЕМА "еИнспектор"

Од данас 36 инспекција у Србији користи информациони систем еИнспектор, изјавио је директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Михаило Јовановић.

"Канцеларија за информационе технологије и електронску управу је претходних годину и по дана радила на имплементацији овог веома сложеног информационог система електронске управе. Од сутра ће 1.500 наших инспектора на терен изаћи користећи лаптоп рачунар, мобилни интернет и квалификовани електронски сертификат", рекао је он новинарима у Београду, уочи почетка 26. седнице Координационе комисије за инспекцијски надзор.

Како је додао, план је да до краја године и преосталих седам инспекција буду укључене у информациони систем еИнспектор.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ружић: Следеће године уводимо платне разреде

Председник Мреже инспектора Србије Драгоман Пауновић је рекао да су постигнути велики резултати, пре свега на побољшању статуса инспектора.

"То побољшање смо прошле године постигли за локалне инспекторе, а мерама које је сада влада усвојила републичке инспекоре преводимо у звање самосталних саветника и самим тим подижемо и њихову плату", рекао је Пауновић.

Додао је да је влада усвојила и закључак којим ће се повећати број инспектора с обзиром да, додао је, тренутно у Србији има нешто више од 4.000 инспектора што је четири пута мање од стандарда који важи у Европској унији.

"Основу за даљи рад, за реформу инспекција овим постижемо и надам се да ћемо у предстојећем периоду наставити заједнички рад и да ћемо инспекцијске службе поставити на ниво какав је потребан Србији и њеним грађанима", рекао је он.

Председник Скупштине НАЛЕД-А Драган Пенезић је рекао да проблем сиве економије у Србији, према последњим истраживањима, обухвата око 15 одсто БДП-а.

"Имајући у виду да скоро пет милијарди евра сваке године заврши у тим сивим токовима одговорна привреда подржава сваки вид активности који ће допринети сузбијању тог проблема. Ту пре свега мислим на годину борбе против сиве економије чиме је Влада Србије показала да жели стратешким приступом да решава обај проблем и у оквиру мера које се тичу акционог плана за сузбијање сиве економије сигурно је реформа инспекције једна од најбитнијих", рекао је Пенезић.

Управо из тога разлога, истакао је, одговорна привреда окупљена у НАЛЕД-у подржава сваки вид повећања капацитета инспекцијских органа.

"Ми смо у сарадњи са Европском банком за обнову и развој омогућили средства за успостављање Координационе комисије за инспекцијски надзор која ради у пуном капацитету у оквиру Министарства државне управе и локалне самоуправе, а уз помоћ Краљевине Холандије и норвешке амбасаде радимо на успостављању система за споразум о призњању прекршаја у области сиве економије, као и за побољшање управног надзора инспекција", рекао је он.

Све то, истакао је, води новим мерама које ће омогућити смањење сиве економије.

Пенезић је додао да је једна од ствари на којима НАЛЕД тренутно ради је успостављање јединственог контакт центра за инспекцијски надзор односно јединственог центра преко кога ће и грађани и привреда моћи да пријаве сиву економију.

Директорка ЕБРД за Западни Балкан Жужана Харгитаи је рекла да ЕВРД већ две године подржава реформе у области пословних инспекција.

"Јако ми је драго да смо дошли до тога да славимо још један успех. Ово је једна од области у којој смо забележили доследну имплементацију реформа", додала је она и додала је да ће НАЛЕД и убудуће подржавати процес реформе.