Девизне резерве НБС на највишем нивоу од када се прате подаци

Танјуг

среда, 10. 07. 2019. у 14:55

Девизне резерве НБС на највишем нивоу од када се прате подаци

Фото Н.Скендерија

Девизне резерве Народне банке Србије износиле су на крају јуна 12,14 милијарди евра
Бруто девизне резерве Народне банке Србије износиле су на крају јуна 2019. године 12,14 милијарди евра, што је за 490,5 милиона евра више у односу на мај и истовремено њихов највиши ниво од 2000. године, од када се прате подаци.

Нето девизне резерве (девизне резерве умањене за девизна средства банака по основу обавезне резерве и другим основима) такође су на крају јуна достигле рекопрдан ниво откако се води оваква евиденција, и износиле су 10,14 милијарди евра, што је за 433 милиона евра више него у мају, објавила је НБС.

Бруто девизне резерве су у односу на крај јуна 2018. године повећане за преко милијарду евра (1.041,7 милиона евра), и то у периоду када се држава нето раздужила у девизном знаку за готово 1,9 милијарди евра, истичу из централне банке.

Наведено, како додају, указује да су девизне резерве повећаване по основу других фактора и то у највећој мери по основу интервенција НБС на домаћем девизном тржишту нето куповином девиза у износу од 1,37 милијарди евра, што је најздравији начин повећања резерви.

Девизним резервама на овом нивоу обезбеђује се покривеност новчане масе М1 од 185 одсто и више од пет месеци увоза робе и услуга, што је готово двоструко више од стандарда којим се утврђује адекватан ниво покривености увоза робе и услуга девизним резервама.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Мали: Припремамо буџет за 2020, можда и 300 милиона за путеве

"Раст бруто девизних резерви НБС из маја настављен је у јуну, и то у амбијенту у којем је држава смањила своје девизне обавезе у нето износу од 290,2 милиона евра по основу кредита и хартија од вредности емитованих на домаћем и међународном финансијском тржишту, што је допринело даљем смањењу јавног дуга и побољшању његове валутне структуре", наводи се у саопштењу.

Подсећа се да је Република Србија у јуну емитовала прву државну обвезницу деноминовану у еврима у износу од 1,0 милијарде евра на међународном финансијском тржишту ради превременог откупа дела доларских еврообвезница у укупном износу од 1,1 милијарди долара, које су емитоване 2011. и 2013. године, а доспевају у 2020. и 2021. На тај начин стари скупи дуг Србија је заменила значајно јефтинијим финансирањем по рекордно ниској купонској стопи од 1,50 одсто и каматној стопи од 1,6 процената.

Повећање бруто девизних резерви у јуну у највећој мери је резултат прилива по основу активности НБС на међубанкарском девизном тржишту (653,0 милиона евра), као и ефикасног управљања девизним резервама, уобичајених активности банака по основу девизне обавезне резерве, донација и другим основима (у укупном нето износу од 140 милиона евра).

Наведени приливи вишеструко су надмашили једину категорију која је деловала у смеру смањења девизних резерви - нето одлив по основу поменутог раздужења државе од 290,2 милиона евра, као и у потпуности амортизовали негативан утицај тржишних фактора (укупно нето 12,3 милиона евра).

Обим реализоване трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту у јуну износио је 496,7 милиона евра и био је за 58 милиона евра већи него у претходном месецу. У првих шест месеци ове године у међубанкарској трговини реализовано је укупно 2,78 милијарди евра.

Посматрано на нивоу месеца, вредност динара је готово непромењена у односу на евро, док је у првој половини 2019. године забележена номинална апрецијација динара у односу на евро од 0,2 процента.

У условима снажнијих апрецијацијских притисака на девизном тржишту у јуну, пре свега услед великог интересовања страних инвеститора за улагање у дугорочне динарске обвезнице Србије, НБС је, у циљу ублажавања прекомерних краткорочних осцилација курса, интервенисала на међубанкарском девизном тржишту куповином 735 милиона евра, што је највиши износ месечне интервенције од када се оне спроводе.

Народна банка Србије је у јуну, седми пут у 2019. години, организовала додатну своп аукцију, на којој је у првом краку на рок од две недеље од банака своп купила девизе - евре за динаре у износу од 25 милиона евра, чиме је банкама обезбедила динарску ликвидност у износу од 2,9 милијарди динара.

Додатна аукција је организована како би се и на почетку новог обрачунског периода издвајања обавезне резерве банака наставило са одржањем релативне стабилности краткорочних тржишних каматних стопа, наводи се у саопштењу НБС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

neca

11.07.2019. 07:33

Sad su mnoge stvari jasnije ali nije jasno kako je moguce toliko da jaca dinar a da se u narodu to jacanje dinara ni malo ne oseti? Cene ne padaju ni malo