Истекао рок за швајцарце

Д. И. КРАСИЋ

07. 07. 2019. у 23:02

Истекао рок за швајцарце

Илустрација / Фото Н. Фифић

Завршено пребацивање стамбених кредита грађана из франака у еврe по посебном закону. Конвертовано до 90 процената зајмова

РОК за пребацивање стамбених кредита из "швајцараца" у евре је истекао. Још неколицина банака омогућава својим клијентима да уговоре о конверзији потпишу данас, па би коначан резултат требало да буде познат наредних дана. Извесно је већ сад да су дужници масовно прихватили делимичан отпис дуга и излазак из швајцарске валуте - незваничне банкарске процене иду до 90 одсто конвертованих зајмова, што би значило да је више од 15.000 дужника пристало на овакво решење.

Остатак који је задржао дуг у францима, то је учинио из неколико разлога..

- Прво, неколико процената чине клијенти који не живе више у Србији - наводе банкари са којима смо разговарали. - Друго, има корисника којима се не исплати прелазак на вишу каматну стопу, јер су приликом узимања кредита добили изузетно повољну камату од један одсто. Ту је увек и три-четири одсто клијената који желе да покрену судски поступак против банака, позивајући се на ништавост валутне клаузуле у францима.

Коначно, свеобухватно, решење проблема задужених у швајцарским францима донето је крајем априла ове године у виду посебног закона лекс специјалиса, који је на снагу ступио 7. маја. Корисницима стамбених кредита, везаних за франке, тиме се отписује део преостале главнице, и то у вредности 38 одсто. Остатак дуга конвертује се у евре и по каматној стопи која је важила у конкретној банци на дан 31. март ове године, дели се на нове отплатне рате. У сваком случају, каматна стопа не сме да буде већа од 3,4 одсто плус еурибор за варијабилне, односно четири одсто за фиксне.

ПРОЧИТАЈТЕ И:Може ли држава да лечи "швајцарске" кредите?

"Споразумном" решењу претходили су вишедневни протести задужених у "швајцарцима", који су, од Врховног касационог суда тражили да коначно заузме правни став о ништавости валутне клаузуле у швајцарским францима. То се и догодило 2. априла, што је потпуно преокренуло ток решавања проблема.

КОНТРОЛА КЛИЈЕНТИ тек неколицине банка у потпуности су задовољни понуђеним уговорима о конверзији. Дужници су се углавном жалили на незаконите каматне стопе, одредбе уговора за које наводе да су супротне лекс специјалису - попут оне да је уговарање валутне клаузуле у францима било законито у моменту одобравања кредита. Народна банка Србије најавила је свеобухватну контролу свих 15 банака, након окончања конверзије.

Врховни касациони суд истовремено је усвојио и привремене мере за задужене у францима. Тако банке више нису могле да активирају хипотеке док трају судски спорови и задужене, уз помоћ извршитеља, избацују на улицу одузимајући им станове и продајући их испод тржишне цене. Ставом о незаконитости везивања отплате стамбених кредита за франак, ВКС је практично поручио нижим судовима да је одредба уговора о кредиту о индексирању динарског дуга применом курса швајцарског франка - ништава. Међутим, овај суд је истовремено дао правно тумачење да кредите из франака треба конвертовати у евре "и то по курсу и са каматном стопом која је важила на дан узимања кредита у конкретној банци".

Након донетог правног става Врховног касационог суда, започели су и својеврсни преговори о коначном решењу, на иницијативу председника Србије, Александра Вучића. Разговори су били тешки и за задужене и за банке. Од почетних предлога да се решењем обухвате само кредити вредни до 50.000 франака, стигло се до коначног који се односио на све који су узели стамбене кредите везане за швајцарску валуту.


БЕГ У ДИНАРЕ

ЗАДУЖЕНИ у швајцарским францима не верују ни евру. У ишчекивању да порасту камате и на европску валуту, неки су брже-боље своје конвертоване зајмове пребацили - у динаре. Прво су са својом банком потписали нови уговор, о отпису дела дуга и конверзији из франака у евро, а потом су, најчешће у другој банци, узели динарски кеш-кредит којим су "затворили" стамбени зајам. И сада отплаћују рате, али - "чисто" динарске.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Mire

08.07.2019. 04:57

I šta sad ako "skoči" evro?! Ja sam imao kredit u evrima.Kad mi je kredit odobren evro je bio oko 90 din. Vrlo brzo izašao na oko 120 i tako do kraja otplate.U normalni zemljama krediti su u domaćim valutama.Zašto krediti u švajcarcima nisu konvertovani u dinare nego u evre?!

Aleksandar

08.07.2019. 18:10

@Nikola - Na zalost, jeste... u trenutku kada su banke gotovo izgubile na vrhovnom sudu, pojavio se baš on i onda “teškim pregovorima” dao bankama sto miliona evra državnih para, dužnicima koji su pristali na lex otpisano je 38% preostalog duga a bankama je oprosteno sve što su do sada opljačkale. Inače, ostalo je u redu...

Рашо

08.07.2019. 07:02

Након завршене пљачке појединаца који су дигли кредит сада иде круг пљачке свих нас кроз државу која је прихватила да банкама нам ирује њихова потраживања до жељене суме. Уместо да буду кажњене за незаконито пословање, плате казну и буду приморане да надокнаде опљачкано, пљачка је настављена. О свима онима који су штете претрпели ником ништа. Људи су се убијали због уништених живота!

Гојко

08.07.2019. 11:30

@Рашо - Вријеме не може грбу исправити.Они који су дозволили кредите у ШФР се не оглашавају,а садашња власт је ипак компромисно реаговала да помогне превареним ,нашим грађанима.Радикалне мере према банкарском сектору би угрозиле његово функционисање,то сигурно неко боље промишља од нас грађана,па је ово коначан епилог.И,на крају какве везе имају фунте са илустрације са темом.

Vuk

08.07.2019. 10:27

Ovim Lexm su banke spasenje. Dovoljno bi bilo da se sudovi puste da rade svoj posao i banke bi pukle na sudu....

Marija Antić

08.07.2019. 12:04

Ja sam morala da prodam stan jer nisam više imala načina da otplaćujem kredit u švajc.francima. Osim toga dala sam i učešće prodajom manje nekretnine, i tako sada nemam ništa .... kome da se žalim ...