ПКБ заборавио на мале акционаре

С. Б.

уторак, 02. 07. 2019. у 12:51

ПКБ заборавио на мале акционаре

Фото Танјуг

Пензионери и бивши запослени Пољопривредне корпорације Београд одлучили да туже државу. Србија 65 одсто друштвеног капитала превела у државни

ЗАПОСЛЕНИ у Пољопривредној корпорацији Београд нису успели да стекну бесплатне акције свог предузећа. Друштвену имовину држава је, пре 10 година, превела у државну и тако им ускратила право на учешће у компанији. Део имовине ПКБ сада је већ приватизован, али пензионери и бивши радници траже надокнаду за своје акције. Основали су удружење "Рит" и тужили државу и Министарство привреде, ради исплате бесплатних акција. Процењују их на 11,9 милиона евра, а припремно рочиште је заказано за 6. септембар.

Министарство привреде је и суду, баш као и представницима удружења, објаснило да акције нису стекли, јер то право произилази из друштвене, а не државне имовине. Како је ПКБ трансформисан у државну компанију, то право су изгубили. Удружење "Рит" зато и тражи да се прогласи ништавим закључак Владе, а потом и споразум, којим је 65 одсто друштвене имовине фирме претворено у државну.

- Законом о приватизацији је регулисан пренос акција запосленима у поступку продаје јавним тендером, што је са овом фирмом касније и урађено, септембра прошле године - објашњава Саша Гемаљевић, адвокат Удружења "Рит". - Капитал за стицање акција без накнаде применом тендера чини највише 15 одсто капитала који се приватизује. Приликом преноса 65 одсто друштвеног у државни капитал, морало се издвојити тих 15 одсто за мале акционаре. То би било 9,7 одсто од читаве компаније. То није учињено и то је суштина проблема.

ПРОЧИТАЈТЕ И:На продају 55 хектара ПКБ Корпорације

Одштетни захтев, непуних 11,9 милиона евра, бивши радници су израчунали у односу на цену која је постигнута продајом дела имовине "Ал Дахри". Припремно рочиште је заказано најпре за 21. мај, али је одложено због достављене обимне документације.

- Тражили смо и привремену меру забране отуђења имовине, јер је крајем марта била оглашена продаја још 55 хектара, у Комаревој хумци, у Ковилову - објашњава Гемаљевић. - Суд је, међутим, одбио наш захтев као неоснован. Наша жалба на одговор суда је сада пред Апелационим судом.


ПРОПУСТИЛИ УПИС

ЗАКОН о расподели бесплатних акција, осмишљен управо због запослених у државном сектору, који су остали без удела у својим фирмама, усвојен је 2008. године. У то време ПКБ је већински друштвена фирма, а радници нису имали разлога да не верују да ће им припасти обећани удео. Све и да су желели, тако су пропустили надокнаду у виду акција државних компанија, које су дељене свим пунолетним грађанима који пре тога већ нису постали акционари.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације