КАЖЊАВАЊЕ УГОСТИТЕЉА: Сада могу да се нагоде за прекршаj

Ј. Су.

29. 06. 2019. у 20:05

КАЖЊАВАЊЕ УГОСТИТЕЉА: Сада могу да се нагоде за прекршаj

Depositphotos

До краја јула би требало да заживи споразум о признавању прекршаја у туризму. Угоститељи ће моћи да се договоре са инспекторима како би им санкције биле блаже

ВЛАСНИЦИ угоститељских објеката, хотела и туристичких агенција ускоро ће моћи да се договоре око мање казне са инспекцијом и судијом за прекшаје. Услов је да признају прекршај. То је омогућено новим Законом о туризму и угоститељству, али на то неће имати право они који раде у "сивој зони".

Надлежни у Министарству туризма очекују да споразум о признавању прекшраја заживи следећег месеца, чим прође Координациону комисију Владе Србије. Према речима Вере Божић Трефалт, помоћника министра туризма, споразум је изузетно важан, јер је цела политика у делу инспекцијског надзора, да привреда и инспекција буду партнери.

- Закон је намештен тако да делује превентивно, јер је остављена могућност предузећу, судији за прекршаје и инспектору да се договоре, па да казна за одређени преступ, рецимо, не буде максимална, већ да о томе може да се преговора. Свакако, за неке преступе, као што су пословање у сивој зони и нерегистровани објекти, толеранција за споразуме биће - нула.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Како су странци оценили Србију

Према речима Александра Сеничића, директора Националне асоцијације туристичких агенција Србије, овај споразум може да се примењује за сваки мандатни прекршај, где се призна кривица, како би се платила најмања могућа прописана казна, а ни она није тако мала.

- Казне иду од 50.000 до неколико стотина хиљада динара - објашњава Сеничић. - Уколико се недвосмислено утврди да је неко крив, попуни се документ о признавању кривице и углавном ће се уплаћивати најмања могућа казна, а она није испод 50.000 динара. То неће да важи за оне који раде нелегално или направе прекршај који је кажњив губљењем дозволе за рад или лиценце. За најтеже прекршаје то не може. То ће важити, рецимо, за оне који немај добру документацију, нису неког пријавили...

Нови Закон о туризму и угоститељству ступио је на снагу 22. марта. На седници Радне групе за угоститељство и туризам у Привредној комори Србије недавно су усвојене и смернице за примену споразума о признавању прекршаја.

БЕЗ ПРОБЛЕМА

КАДА је реч о овогодишњој летњој сезони, за сада нису забележени неки већи проблеми са туристичким агенцијама, испричала је Божић Трефалт. Уз то, агенцијама је до 22. септембра, када прођу одмори, остављен прелазни период да усвоје нова правила која се тичу депозита, категоризације и лиценци.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Gavrilo Princip

29.06.2019. 20:23

Ugostitelji su i pre ovog Zakona uspešno nalazili načine da se sa inspektorima "dogovore".

Verica

29.06.2019. 21:55

Znači sad ugostitelji samo treba da izračunaju da li je za biznis bolje da priznaju krivicu i plaćaju kazne umesto da poštuju zakon. I to je sad legalno. E svašta.

Svasta

29.06.2019. 22:23

Lekari, inspektori... vreme je da se spreme prosvetari - legalno, poklon za dvojku, 200 evrica!

Goran

29.06.2019. 23:25

Inspekcija ode lepo u Sjenicu Novi Pazar Tutin i vidi kako ljudi posluju...strogo u kešu i to u eurima.. naravno da fiskalna kasa ne postoji...ali tamo gospoda ne ide radi mira u kući