У ПОТРАЗИ за купцем у Србији је укупно 86 предузећа. За најатрактивније од њих током године ће бити оглашене продаје. Државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић је најавио да ће у наредном периоду бити расписани јавни позиви за приватизацију "Ласте", "Петрохемије", "Јат технике", "Јат апартмана". Министарство привреде очекује да ће врло брзо моћи купцима да понуди и неку од 11 српских бања.

- Тендер за 15 до 20 предузећа из приватизационог портфеља ће бити расписан, онда кад се за њих појаве заинтересовани инвеститори - рекао је Стевановић. - У протеклих неколико година, приватизациони портфељ од око 560 предузећа, сведен је на 85-86. Мени је драго што са аспекта Министарства привреде, приватизација није више тема број један. Сада смо почели да причамо о неким другим стварима и да будемо мало више креативни.

Прочитајте још - За приватизацију још око 80 предузећа

Од укупно 86 неприватизованих фирми, нису све у статусу да могу одмах да буду понуђене. У случају њих око 30, тренутно се воде судски процеси. Реч је, пре свега, о имовинским проблемима.

- У портфељу имамо и 11 бања, а очекујемо да ћемо и за њих ускоро почети са објављивањем јавних позива за приватизацију - најавио је Стевановић. - Имамо и десетак предузећа на Косову и Метохији, али ће њихова судбина бити део општег решења за територију јужне српске покрајине.

"ЈУГОРЕМЕДИЈА"

НИЈЕ било заинтересованих за зрењанинску фабрику лекова "Југоремедија" у стечају. Заказана продаја биће неуспешна, јер нико није уплатио депозит у року предвиђеним огласом. Фабрика је нуђена шести пут по почетној цени од 800 милиона динара.