На дар до 50 хектара

Д. Н.

петак, 21. 06. 2019. у 11:33

На дар до 50 хектара

Министар Кркобабић у петак у Жагубици

Идеја да се млађим од 40 година бесповратно уступи слободна државна земља. Кркобабић: Крајем године решења за заустављање исељавања из села

ВИШЕ од 200.000 хекатара државне земље у Србији је слободно и идеја Одбора за село САНУ је да се млађим од 40 година који желе да се баве пољопривредом, бесповратно уступи до 50 хектара. Очекује се да ће тим поводом јавни позив бити расписан почетком наредне године, изјавио је у петак Милан Кркобабић, министар у Влади Србије задужен за регионални развој, који је у петак посетио Жагубицу и погоне пчеларске задруге "Хомољемед" у Милатовцу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Krkobabić: Važne teme penzije, Kosovo i zadrugarstvo

Према његовим речима, план је да се без надокнаде младим људима који желе да се баве пољопривредом подели слободна државна земља, али по стриктно утврђеним правилима коришћења.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Krkobabić o Nacionalnom timu za preporod sela Srbije

- Крајем године понудићемо решења која треба да зауставе исељавање младих из села - рекао је Кркобабић. - Биће направљена мапа Србије, како би се утврдилo шта све може да се производи у одређеном крају, у зависности од услова. Младима на селу мора да буде доступно све што њихови вршњаци имају у граду и зато треба да градимо путеве, обезбедимо струју, воду, домове културе, здравствене станице и спортске објекте.

Он је рекао да је Жагубица некада била центар задругарства, а да данас имамо чак 457 новооснованих задруга у Србији, малих фабрика под отвореним небом. Пчеларској задрузи "Хомољемед" додељенo је 15 милиона динара бесповратних средстава из прошлогодишњег Програма подршке спровођењу мера равномерног регионалног развоја Србије, учешћем државе у економско-финансијским подстицајима за постојеће задруге и формирање нових. Задруга је тим средствима набавила 1.000 кошница, 1.000 ројева пчела и пратећу опрему за пчеларство.

Кркобабић је обишао и породично домаћинство Веле Антић у селу Милановац у тој општини, које се бави пчеларством и повртарством а планира да прошири и сточну производњу.

У 2017. и 2018. години, на територији Браничевског округа додељено је 28,7 милиона динара за три задруге у општинама Жагубица, Голубац и Кучево.


СПРЕМНИ ДА СЕ УДРУЖЕ

ПРЕДСЕДНИК општине Жагубица Сафет Павловић рекао је да је Oпштина за четири године изградила 400 километара пута и да је спремна за оснивање сложене задруге у коју би се удружили не само пчелари већ и сточари и други произвођачи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације