Плануле српске обвезнице у Лондону, ево шта кажу стручњаци

Е. В. Н.

20. 06. 2019. у 20:02

Плануле српске обвезнице у Лондону, ево шта кажу стручњаци

Depositphotos

Србија на лондонској берзи емитовала обвезнице од милијарду евра уз најповољније камате. Цена 1,6 одсто, а тражња била шест пута већа. Отплатићемо скупље зајмове и уштедети 3,8 милијарди динара

СРПСКЕ обвезнице "плануле" су у Лондону. Наша земља је на једној од најјачих светских берзи у главном граду Енглеске емитовала десетогодишње еврообвезнице од милијарду евра, а да смо понудили и шест пута више и то би се разграбило. Јер, потражња је била 6,4 пута већа. Још важније је што је цена овог зајма изузетно повољна и износи 1,6 одсто, односно пет пута је мања него 2013. године.

Прочитајте још: Мали: Нова фискална правила до 2020.

Овај зајам биће искоришћен за превремено враћање обавеза из 2011. и 2013. године, када смо емитовали еврообвезнице уз камате од 4,8 и 7,5 одсто. Надлежни поручују да ћемо ранијом отплатом скупљег зајма уштедети 3,8 милијарди динара, које бисмо у наредне две године дали на веће камате.

- Били смо срећни када смо уз помоћ кинеске државе добијали зајам са два одсто камате, а ово говори колико је Србија стабилна и то је страшно велики и важан сигнал за све инвеститоре - рекао је у четвртак председник Александар Вучић. - Не постоји бољи сигнал који можете послати инвеститорима. То значи да ћемо имати више инвестиција и да је Србија не само сигурна, већ предвидива економија. Камате ће се плаћати неколико милиона евра мање на годишњем нивоу, а на десет година то ће бити 80 милиона евра уштеђених на овај начин.

Прочитајте још: Вучић: Србија у добром стању, проблем очување мира због Приштине; Избори ће бити тешки - покушаће да ослабе нашу земљу

Министар финансија Синиша Мали је рекао да је постигнута најнижа каматна стопа коју је наша држава икада остварила на хартије ове рочности. Више од 300 инвеститора је било заинтересовано. За грађане, како је поручио, то значи да ће се инвестирати више и запошљавати више и да ће привреда расти брже.

- То је највећа потврда успеха наших економских реформи и поверења које смо стекли, имајући у виду да људи инвестирају у наредних десет година у нашу хартију под никад бољим условима - истакао је Мали. - Камата износи само 1,619 одсто и то је историјски успех, никада није био бољи резултат, и то је најнижа каматна стопа на десетогодишње обвезнице у еврима емитоване од стране Републике Србије на међународом финансијском тржишту. Пет пута је нижа цена за капитал него 2011. и 2013. године, значи пет пута веће поверење инвеститора и међународног финансијског тржишта у хартије Републике Србије и у реформе које је спровела Влада Србије.

Делегација Министарства финансија и Народне банке Србије имала је низ састанака са инвеститорима у Бостону, Њујорку, Франкфурту и у Лондону. Прикупљање понуда почело је 19. јуна. Остварена је тражња од више од 6,4 милијарди евра од стране респектабилних светских фондова, осигуравајућих кућа и банака.

Милијарду евра наших еврообвезница је разграбљено већ у првом сату рада Лондонске берзе. Потражња је у 11.30 достигла 4,5 милијарди евра, а када је отворено тржиште Америке, када су и њихови инвеститори могли да дају налоге, тражња је премашила 6,4 милијарде. Цена по којој смо се задужили је, са 1,9 одсто на почетку трговања еврообвезницама, пала на 1,61 одсто.

Професор Зоран Грубишић, са Београдске банкарске академије, каже да је ово веома добра вест из више разлога.

- Прво, реч је о обвезници дуге рочности, што значи добро распоређивање обавеза и мањи притисак у почетку - сматра Грубишић. - Добра ствар је што је зајам у еврима и што ћемо њиме отплатити обавезе у доларима. Тако смањујемо изложеност према долару и валутни ризик. На тај начин штедимо на каматама и наредних десет година дајемо мање на њих. Добро је што је то било на Лондонској берзи, једној од главних. То је привлачење пажње. Данас за државне, а сутра можда и за корпоративне обвезнице. И одлично је што је интерсовање било тако велико, 6,4 пута веће. Оне су буквално "плануле", а то значи да ако затреба и процени се да треба, можете и убудуће да изађете на међународно тржиште.

Он тврди да ово неће утицати на кредитни рејтинг, јер агенције узимају друга мерила. Ово је, према његовим речима, оно што каже тржиште.

- А тржиште нас боље третира него што је званични рејтинг - каже Грубишић.

Директор Београдске берзе Синиша Крнета оцењује да су два најимпресивнија податка која описују резултат остварен емисијом обвезница. Први, да је тражња 6,4 пута премашила понуду обвезница, а други, да је интересовање показало више од 300 инвеститора.

НАЈБОЉИ У РЕГИОНУ

КАМАТА коју смо постигли је најнижа камата у региону. Једино је Хрватска прошле недеље емитовала десетогодишње еврообвезнице, по стопи од 1,125 одсто, у износу од 1,5 милијарди евра.

- Остале земље у региону које су пре свега чланице ЕУ и које такође носе бољи инвестициони рејтинг од Србије су емитовале обвезнице деноминоване у еврима по далеко већим стопама од Србије - кажу у Министарству финансија. - Румунија је емитовала десетогодишњу еврообвезницу 2017. године по стопи од 2,3 одсто док је у овој години емитовала седмогодишњу по стопи од два одсто, петнаестогодишњу по 3,5 одсто и обвезницу на 30 година по стопи 4,6 одсто. Иако ове обвезнице нису исте рочности као наша, постигли смо бољу цену на обвезници дуже рочности од десет година у односу на седмогодишњу коју је Румунија издала само неколико месеци пре нас.

А САД НА РЕЈТИНГ

- ДРЖАВА је увек репер за цену капитала, а овако низак износ камате за наше обвезнице значи да ће и наша предузећа која се задужују на међународном тржишту имати много боље услове - уверен је Синиша Мали. - На нама је велика обавеза да до краја године подигнемо кредитни рејтинг Србије бар за још једну лествицу, а у наредне две године да добијемо инвестициони рејтинг. Тиме смо у потпуности завршили и реформе које се односе на финансијско тржиште и показали да неке ствари у Србији могу да се промене.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Rade

20.06.2019. 21:55

Uvjek isto prvo se izrazite u evrima pa u dinarima a mene kao bosanca uzasno zbunjujete

Рашо

21.06.2019. 08:37

Хвалите се задуживањем? Господе Боже! Има стара изрека "Чега се паметан стиди, ..."!