Мали: Нова фискална правила до 2020.

Танјуг

20. 06. 2019. у 13:45

Мали: Нова фискална правила до 2020.

Синиша Мали,Фото Танјуг

Министар финансија Синиша Мали најавио је да ће до краја године бити усвојена нова фискална правила, која подразумевају и швајцарски модел пензија, што ће, каже, бити саставни део буџета за 2020. годину

Министар финансија Синиша Мали најавио је да ће до краја године бити усвојена нова фискална правила, која подразумевају и швајцарски модел пензија, што ће, каже, бити саставни део буџета за 2020. годину.

На питање како коментарише то што је председник Фискалног савета најавио доношење нових фискалних правила, Мали је рекао:.

"Павле Петровић и ја смо имали састанак пре мог одласка у Лондон и управо смо о томе дискутовали и његова изјава је последица разговора који смо заједно имали. Сматрам да је то веома важно, о томе смо разговарали и са ММФ-ом, да додатно појачамо фискална правила којих морамо да се држимо како би одржали финансијску и фискалну стабилност коју смо остварили у претходних неколико година".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Nećemo raditi do 70. godine

Мали каже да фискална правила подразумевају проценат учешћа јавног дуга у БДП-у и максимални дефицит који у будужету можете да планирате.

"Тенутно размишљамо о 0,5 одсто, што је потпуно прихватљиво и дугорочно утиче на смањење учешћа јавног дуга у БДП-у. Да нам пензије никада немају веће учешће од 11 одсто, нити износ плате у јавном сектору не буде већи од 9,4 или 9,5 одсто, то су та правила о којима разговарамо и ту постоји потпуна сагласност између владе и Фискланог савета, као и ММФ-а да је то неопходно урадити како би смо тешко стечену финансијску стаиблност одржали на прави начин", истакао је Мали.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Mali: Veći minimalac u septembru, biće povećane i plate i penzije

Наводи да ће нова фискална правила свакако бити усвојена до краја године, као и да већ у октобру долази нова делегаицја ММФ.

"У међувремену треба да конкретно дефинишемо која су то правила. И заједно са швајцарском формулом за пензије коју смо дефинисали, што је такође велика ствар и чули сте похвале Фискалног савета и других експерата по том питању, то ће бити саставни део буџета за 2020. Настављамо са реформама, оно што смо остварили не желимо да изгубимо. И када погледате тај мозаик, фискална правила и индексација пензија коју ћемо спровести 2020, након тога нам остаје само реформа плата у јавном сектору коју наредне године треба да завршимо".

Тако ће бити заокружена ова фаза структурних реформи и зајендо са реформом Пореске управе и бољим управљањем у јавним предузећима наставићемо да растемо и градимо боље привредно окружење, закључио је Мали.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације