Роботи неће заменити људе, већ је будућност у заједничком, хармоничном раду човека и робота, изјавио је данас на “ИноСтарт Форуму” у Софији министар за иновације и технолошки развој Недан Поповић.

Поповић је учествовао на панелу "Изградња иновативних екосиситема у Југоисточној Европи: политике, подстицаји, предузетништво", са министрима из Бугарске и Северне Македоније.

На питање модератора, да ли ће у будућности, која лежи у новим технологијама, роботи заменити људе и људску интелигенцију, српски министар је истакао да се то - дефинитивно неће догодити.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Robota hirurga izabralo bi pola Evrope, Srbi najskeptičniji

Роботи ће, каже, променити неке тешке послове, замениће људе у рудницима или фабрикама, али је приметио и да већ данас постоје роботи који раде са људима.

Сигуран сам да је будућност у заједничком раду робота и човека, у хармонији”, рекао је Поповић.

Он је истакао да су људи најважнији, као и њихово образовање, а да су роботи само фантастичан резултат рада инжењера.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Hoće li roboti "uzeti hleb" novinarima?

Људи су, подвукао је, најважнији, јер они доносе нове идеје, иновације, кључни су за технолошки развој.

Министар је посебно истакао да је Србија прошле године извезла 1,13 милијарди евра ИТ услуга, већи него извоз у пољопривреди, што је први пут у историји.

Према његовим речима , Србија је забележила раст од 40 одсто у области ИТ , а у наредне две године извоз ИТ премашити две милијарде евра.

Колики је значај ИТ сектора за Србију, министар је илустровао податком да је извоз тог сектора, већи него извоз Фијата, који извози милијарду евра, а увози 900 милиона евра.

То је заправо српска памет”, подвукао је Поповић и додао да су у ИТ сектору и зараде неколико пута веће него у другим областима.

Додао је да Србија има одличне инжењере, чему се прилагођава и образовни систем, што је кључ за будућност, те навео да је 42.000 студената на стем универзитетима, а да ће за пет година бити 51 одсто студената на технолоишким и информатичким факултетима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Popović: Ljudi i roboti će raditi zajedno - ekonomija budućnost

Микрософт има два Р&Д центра у Европи, а један од њих је у Србији, Београду, што довољно говори квалитету наших инжењера и стручњака”, указао је Поповић и поручио младима да уписују стем универзитете, јер је у њима будућност.

Навео је и да Фонд за иновациону делатност значајно подржава стартапове и иновације у Србији.

Министар је навео и да је потребна сарадња ИТ заједница и инжењера из региона, јер заједно можемо да постигнемо више на трећим тржиштима, као и да се ради на стварању амбијента у којем ће млади, креативни људи моћи да искористе свој потенцијал.

Поповић је указао и да је једна стартап компанија зачета у Србији, продата у САД за више долара.

Верујем да је будућност у дигитализацији и иновацијама, јер су људи овде паметни, креативни и способни”, рекао је Поповић.

Бугарски министар транспорта Росен Зељасков навео је да је та земља отворена да буде партнер у области иновација и технологија.

Подсетио је да Дигиталну агенду за Западни Балкан, чији је циљ подршка транзицији региона у дигиталну економију и остварење добробити дигиталне трансформације, као што су бржи економски раст, више запослених и боље услуге.

Како је рекао, Бугарска је фокусирана на убрзани развој стартапова и нове технологије и иновације, што је, каже, циљ и свих балканских земаља.

Макеоднски министар за информатичко друштво Дамјан Манчевски рекао је да не види такмичење већ кооперачију међу земљама региона у области ИТ, те додао да је потребна размена искустава, како би сви напредовали.

То ће, каже, задржати младе у земљама региона и порука је њима да треба да остаму, јер могу да покушају и ствапре свој посао у својој земљи, а да ће им држава финансијски помоћи.

У шали се обратио министру Поповићу, рекавши да му је као инжењеру, драго што је српски министар који је докторирао на Економском факултету, позвао младе да да уписују стем универзитете.