ПОСКУПЉУЈУ ПУТАРИНЕ: Ево колико ће коштати пут од Суботице до Прешева

С. Булатовић

четвртак, 20. 06. 2019. у 16:02

ПОСКУПЉУЈУ ПУТАРИНЕ: Ево колико ће коштати пут од Суботице до Прешева

Фото М. Анђела

Пред народним посланицима, највероватније следеће недеље, наћи ће се нове цене путарине. Званични износи знаће се оног момента када почне њихова примена

ПУТОВАЊЕ Србијом овог лета биће скупље и то за најмање 12 одсто. До посланика још нису стигле, али ће се вероватно следеће недеље на дневном реду Скупштине Србије наћи нове цене путарине. Овога пута, уместо одлуком Владе, поскупљење друмарине спроводи се изменама и допунама Закона о накнадама за коришћење јавних добара. Када га посланици изгласају, а највероватније од 1. јула, вожња ауто-путем уместо 3,64 динара по километру, за аутомобиле ће коштати 4,07 динара.

Прочитајте још: ВОЗАЧИ ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ: Од данас веће цене путарина на овим деоницама

"Путеви Србије", који од прошле године траже нове ценовнике, још немају калкулацију. Званични износи знаће се оног момента када почне њихова примена. Једноставна рачуница, међутим, каже да ће вожња од Београда до Ниша, уместо 800, коштати најмање 896 динара, без заокруживања. Туристи који крену јужније, до Прешева, овом износу треба да додају 605 динара, 65 више него сада. Уколико на море крећу из Суботице, већ до Београда ће платити око 627 динара.

Путовање Коридором 10, од севера до југа, коштаће тако 2.130 динара. То је 230 динара више него сада. Ко се овим путем није возио од прошлог лета, с обзиром на то да је у међувремену завршена и деоница кроз Грделичку клисуру, путарина ће му, у једном правцу, однети скоро 500 динара више.

Прочитајте још: До Егеја комплетним ауто-путем

Поскупљење коришћења пута Министарство саобраћаја, које је и иницирало измене, правда већим трошковима одржавања пута.

- Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре је поднело иницијативу којом се предлаже повећање висине накнаде за путарину јавног пута у висини од 12 одсто, имајући у виду да је тренутна висина путарине знатно нижа од реалне вредности и да би требало да достигне висину која би покривала реалне трошкове повезане са трошковима изградње и трошковима пословања, одржавања и развојем мреже путева у Републици Србији - стоји у образложењу. - Процена је да ће предложеним повећањем у 2019. години, приход од наплате путарине бити већи за 1,9 милијарди динара, односно да ће укупан приход износити 27,6 милијарди динара.

Ко овог лета буде ишао ка Бугарској, путарина од Ниша ће га коштати око 213 динара. Све који стижу из Хрватске, од Шида до Београда, коришћење ауто-пута стајаће око 415 динара. Путници који крену пут Чачка, уколико користе деоницу Љиг - Прељина, уместо 140, издавајаће око 160 динара.

ОКРУЖЕЊЕ

ПУТНИЦИ кроз Македонију, од Србије до Грчке, пролазе три наплатне рампе. Укупан износ путарина је 200 денара, а пет евра ако се плаћа европском валутом. У Бугарској се купују вињете. За путнички аутомобил, седам дана, кошта осам евра, а месечна - 15 евра. Колико ће коштати коришћење ауто-пута у Грчкој, зависи од дестинације до које се путује. Извесно је да прва наплатна рампа, пола километра од прелаза Евзони, односи 1,8 евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

Dule

20.06.2019. 17:27

Treba ukinuti putarinu, kao sto je Nemacka radila deceijama jer to zavrti ekonomiju. Ionako je gorivo preskupo nek se odatle naplacuje odrzavanje i kroz porast broja vozila i jacu ekonomiju koja ce biti posledica ukidanja putarine. Ne moze nigde da putarina kosta vis enego gorivo za put.

Suverena

20.06.2019. 17:29

Y Швајцарској, са највећим светским стандардом, плаћа се налепница која важи целу годину на свим аутопутевима - 40 евра! Нема нигде станица за наплаћивање... па је јефтиније!

Mozda Veruju U Deda Mraza

20.06.2019. 17:29

Bas napredno. Samo da mi je znati ko toliko radi na našem napredku. Mislim realno, gorivo poskupelo, putarine poskupele, struka ce da poskupi, voda ce da poskupi, grejanje, hrana, pa registracija poskupela, tehnicki, servisi... Sve dok imamo para da placamo. Hm, zar imamo toliko para da plaćamo luksuz ili potrebu hm odaberite vise stranu ili cemo se pobuniti ili cutati treceg nema.

arsa

20.06.2019. 17:34

ma napredujemo u svakom pogledu.imacemo visok standard,za jedno sto godina a putarine ,nema veze i onako onaj ko donosi zakone to ne placa.

Bojan

20.06.2019. 18:22

Leopo Supotica - Dimitrovgrad 1736 din. putnicko vozilo... prosle godine su prosla oko 2.500.000 porodicnih vozila uslo na teritoriju Srbije i izaslo u pravcu Bugarske, tj. Turci idu na Godisnji odmor iz Nemacke, toliko je velika guzva bila da je u jednom danu bilo cak i oko 30.000 vozila... tj. sta zelim reci. 2.500.000 x 2 = 5.000.000 x 1736 = 8.680.000.000‬ tj. 72.941.176 evra. 2 puta je to sto oni idu i vracaju se sa godisnjeg, A gde su ostali kamioni i vozila? MNOGO!