Премијерка Србије Ана Брнабић састала се у среду у Паризу с председником француског Сената Жераром Ларшером, чиме је отпочела политички део посете Француској.

Касније данас њу очекује сусрет и с француским премијером Едуаром Филипом.

Инаце две земље ове године обележавају 180 година од успостављања дипломатских односа.

Савремене односе током 20. века је обележило савезништво у Првом светском рату, као и снажне политичке, привредне и културне везе, нарочито у међуратном раздобљу.

Француска је данас на листи 10 највећих инвеститора у Србију, око 100 француских компанија послује у у њој и запошљава 11.000 радника.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Брнабић: Србија је на европском путу, брине ме само стабилност

Што се тиче обима робне размене, он је у периоду јануар-април 2019. износио 401,9 милиона евра (извоз из Србије је био 152,1 милиона евра, а увоз у Србију 249,8 милиона евра).

У 2018. укупна робна размена достигла је вредност од око 1,1 милијарде евра и бележи раст од 6,6 одсто у односу на 2017.

Очекује се даље повећање вредности трговинске размене и раст француских инвестиција, првенствено у инфраструктуру, модернизацију индустрије, енергетику, као и еколошке пројекте.

Активна сарадња постоји и у сектору одбране.

Србија има представнике у бројним војним мисијама ЕУ и УН, а са Француском на том пољу остварила је значајну сарадњу у оквиру мисија у Малију и Централноафричкој Републици.

ОБИЛАЗАК АВИО-КОСМИЧКОГ САЛОНА "ПАРИЗ ЕР ШОУ 2019" У БУРЖЕУ


Премијерка Србије Ана Брнабић почела је посету Паризу обиласком авио-космичког салона "Париз Ер Шоу 2019" у Буржеу, а током дана имаће састанке с француским премијером Едуаром Филипом и другим француским званичницима.


Брнабићева је прво обишла штанд немачке компаније МТУ "Аероенџинс", која ће инвестирати у Србији у високе технологије.

Она се сусрела са чланом Управног одбора компаније Михаелом Шрајегом, који је почетком маја боравио у Београду, када је потписан Меморандум између МТУ и Министарства привреде.

Компанија, водећи произвођач авио мотора, основана је 1934. године у Минхену, има око 10.000 запослених, а годишњи приходи достижу 4,6 милијарди евра.

Присутна је у 15 држава света, међу којима су Велика Британија, Француска, Холандија, Пољска, САД, Канада…


Између осталог, МТУ има водећу улогу у пружању услуга одржавања и сервиса за мотор В2500, мотор који се налази у авиону "Ербас А 320".

Премијерка је обишла и штанд "Ербаса".

На овогодишњем сајму ће иначе бити изложен вишенаменски хеликоптер Ербас Х145М који је набављен и за потребе Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије.

Ваздухополовни сајам на аеродрому Бурже одржава се од 17. до 23. јуна уз учешће 2.381 иностраног излагача из 48 земаља, на површини од преко 130.000 квадратних метара закупљеног простора, а о сајму ће извештавати скоро 3.500 новинара из преко 60 земаља.

Установљен је 1909. године а од 1953. се одржава сваке друге године.

До 1991. године СФРЈ је са производима своје ваздухопловне индустрије седам пута учествовала на изложби у Паризу - први пут 1963. када је светској јавности приказан други прототип школско-борбеног авиона Галеб, а последњи пут са Супер Галебом јуна 1991.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: БРНАБИЋ У БАЊАЛУЦИ: Патенти мењају и јачају привреду

Председница Владе потом почиње политичке разговоре у Паризу, и то прво с председником француског Сената Жераром Ларшером, а затим и с премијером Едуаром Филипом, који падају у години када две земље обележавају 180 година од успостављања дипломатских односа.

За данас је планирана и посета Културном центру Србије у Паризу у коме се тренутно налази поставка изложбе "Сава Шумановић и тајна под куполом" Галерије Матице српске, отворене у мају управо поводом обележавања 180 година дипломатских односа две земље.