ОКОНЧАЊЕ стечаја и наплату дела потраживања акционари Београдске конфекције "Беко" чекали су више од 15 година. У стечајној маси је, међутим, остало још некретнина чији су сувласници. Најпознатија међу њима, робна кућа у београдској Кнез Михаиловој улици, продата је у марту ове године, али 4.533 акционара и даље чека свој новац. Како сазнајемо, стечајни судија још није потписао решење којим би се исплата одобрила.

Робна кућа у Београду је продата за 2,9 милиона евра. Новац би требало да се дели на укупно 543.120 акција. По акцији би требало, после плаћених 15 одсто пореза, да припадне 540 динара. Иначе, десет одсто акција је у власништву ПИО фонда, 30 одсто припада Акцијском фонду, а 60 одсто радницима акционарима.

- Захтев је предат Привредном суду, али он још није донео решење којим би се одобрила исплата - чули смо у канцеларији стечајног управника над стечајном масом. - Исплата ће бити након што решење суда стигне.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Купци заобилазе робну кућу "Беко" у Београду


Акционари "Бека" незадовољни су што су поново у ситуацији да чекају новац.

- Остала је стечајна маса. Чим се она уновчи, нема разлога да се новац не исплати - каже Златко Кунштек, председник удружења акционара УВА "Беко". - Сматрамо да нема оправдања да стечајни судија не потпише решење. Не видимо никакав правни разлог за одлагање.

У стечајној маси Београдске конфекције, међутим, остало је још имовине. Није продата робна куЋа у Бајиној Баши, као ни она у Врбасу. Имају и објекат у Модричи.