ДРИ:217 милијарди динара збир грешки и неправилности у 2018.

Танјуг

уторак, 18. 06. 2019. у 16:07

ДРИ:217 милијарди динара збир грешки и неправилности у 2018.

Фото Архива ВН

Укупан број неправилности који је утврђен код субјеката код којих је ДРИ извршио контролу у 2018.години износи 217 милијарди динара. ДРИ поднео 2.165 прекршајних пријава, као и 263 кривичних, од којих је 129 застарело

Укупан број неправилности који је утврђен код субјеката код којих је ДРИ извршио контролу у 2018.години износи 217 милијарди динара, известио је данас на седници Скупштине Србије председник Савета (ДРИ) Душко Пејовић.

Он је навео да ДРИ сачинио 436 ревизорских извештаја, од чега 141 финансијски извештај, а да су грешке у финансијском извештавању износиле 195 милијарди динара, што је 90 одсто свих грешака.

Десет одсто су, каже, неправилности које се односе на поступке обрачуна плата, зарада, јавних набавки, исплата без правног основа…

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - PORAŽAVAJUĆ IZVEŠTAJ REVIZORA: Na lokalu 93 procenta nabavki mimo pravila

Посебно је нагласио да не постоји у довољној мери интерна ревизија у јавном сектору.

“Код доношења одлуке о буџету утврдили смо грешке где је више опредељено средстава, на пример, од Министарства просвете за пет факултета, а мање по истој основи за три факултета, или да примања и приходи нису извршени у складу са упуством…”, рекао је Пејовић.

Он је навео да је код прихода и примања утврђено да је погрешно исказано 80 милијарди динара и истакао да је то највећа појединачна грешка у целом утврђеном поступку ревизије.

Што се тиче направилности код прихода, оне износе 1,77 милијарди динара, а односе се да локалне администрације нису предузеле одговарајуће мере за наплату потраживања на основу пореза на имовину и других прихода, или да приходи нису уплаћивани преко прописаног уплатног рачуна.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Mimo zakona potrošeno čak 217 milijardi

С друге стране, неправилности код расхода укупно износе 2,72 милијарде динара и односе се на случајеве исплата без правног основа, или да је извршена исплата, без валидне документације.

“Јавне набавке се поново јављају као један од препознатљивих проблема у јавном сектору. Извршили смо испитивање 25,8 милијарди уговора у јавним набавкама, од чега смо утврдили 3,14 милијарди неправилности, или 12 одсто”, рекао је Пејовић.

Он напомиње да се највеће неправилности односе на то да су закључени уговори и извршене исплате, а да нису спроведени поступци јавних набавки или да јавне набавке нису биле ни планиране.

Пејовић је потврдио да је Управа за јавни дуг правилно извршила своју активност и указује да се јавни дуг у БДП-у и даље смањује, али је и даље изнад 45 одсто као законског лимита.

Посланица Српске радикалне странке (СРС) Вјерица Радета рекла је да су радикали детаљно погледали извештај ДРИ који, како каже, указује на катастрофални рад појединих органа, судова, локалних самоуправа.

Она је питала председника ДРИ колико су они заиста независна институција и да ли је добро да им финасијски план, у том смислу, одобрава Министарство финансија.

“Како ћете онда контролисати Министарство финансија”, питала је Радета, а интересовало је и какав је однос власти према тој институцији, да ли их заиста третирају као независне.

Радета је казала да је власт говорила како су “направили чудо” у јавним набавкама, а да се из извештаја ДРИ види да “то баш и није тако”.

Шта се десило са председником локалне самоуправе где сте нашли пропусте? Да ли је њему фалила длака са главе? Није. Забрињавајуће је да ви поднесете 2.000 прекршајних пријава, а да је више од 1.000 застарело. То је недопустиво. Волели бисмо да затражите од судова које су васе пријаве застареле, па да мало о томе поразговарамо”, рекла је она.

Председник Савета ДРИ одговорио је Радети да "апсолутне независности" нигде нема, али да је "релативна независност" на виском нивоу.

"Што се тиче Министарства финансија они нам дају сагласност за кадровски план и то није добро, и то смо изнели на одбору као проблем", рекао је Пејовић.

Он је додао и да не може да каже да је негативан однос власти према ДРИ.

Прецизирао је да се посао ревизора не завршава давањем извештаја, јер се субјект ревизије обавезује да отклони уочене неправилности и да у закону није прецизирано до када то мора бити споведено.

"За неке препоруке је потребно мало, а за неке доста времена за извршење. Друге врсте препорука које се односе на завршни рачун, не могу се извршити док се не заврши година. У нашем закону није унет крајњи рок, а у неким државама је три, четири године. Мислим да би и ми требало то да променимо", навео је Пејовић.

Он је додао да су плате, јавне набавке у већини проблем, а на питање да ли су враћена средства тамо где је утврђен мањак, одговорио да они нису овлашћени да дају налог за враћање новца, нити су инспекција да могу да наложе.

"Ми можемо само да оценимо неправилност", указао је Пејовић.

Он је истакао да је ДРИ поднео 2.165 прекршајних пријава, као и 263 кривичних, од којих је 129 застарело.

Један од проблема су рачуводствене апликације које су неправилне и штетне, додао је Пејовић.

Радета је полемисала и са председницом Одбора за финансије Александром Томић о локалним самоуправама и колико су председници општина упућени у финансије, јер нису сви економисти и поручила да “ је председник општине налогодавац буџета, те да свако зна да не може да потроси више од предвиђеног буџета.

“Не бранимо своје општине, говоримо о вашим општинама, Стари град је ваша општина, а (Марко) Бастаћ је направио мањак. Ми имамо председнике општина лекаре, агроинжењере…Начелник погрешно прокњижи, а он то као лекар не зна, а разлог погрешног књижења може бити незнање, али и неки други разлог, али председник општине је тај који ће да одговара”, рекла је Томић.

Радета је одговорила Томићевој да су радикали коалициони партнер у општини Стари град али и да су са напредњацима у коалицији у Пожеги. “Сви ваши су похапшени, радикали су чисти, тако да немојте нама те приче”, казала је Радета.

Посланик Странке модерне Србије Владимир Ђурић рекао је да 217 милијарди неправилности који је утврђен код субјеката код којих је ДРИ успео да изврши контролу указује да јавни сектор трпи енормно.

Он је указао и на 15 милијарди динара неевидетираних прихода укључујући и буџет који је пропусто да евидентира део од тих 15 милијарди прихода, што је једнако годишњем износу капиталних улагања у Министарству одбране или двогодишњем буџету за изградњу на пример једне битне путне деонице у Србији.

„Ти који су пропустили да евидетирају своје приходе су вероватно дошли по субвенције и добили их и оптеретили на тај начин све пореске обвезник из грубости, немара и непажње, а можда и зле намере“, оценио је Ђурић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације