У наредне три до четири године, у оквиру пројекта "Јадар" који развија компанија Рио Тинто, може се очекивати отварање рудника за експлоатацију новог минерала јадарита, из кога се добијају пре свега литијум и бор, изјавио је данас државни секретар у Министарству рударства и енергетике Стевица Деђански.

Он је новинарима у паузи Четврте годишње Европске рударске академије рекао да Рио Тинто до краја ове и почетком наредне године треба да изнесе своје планове и поднесе захтев за одбрану елебората.

"Тада ћемо видети тачан редослед потеза и временски оквир. Они, колико смо обавештени, на томе раде озбиљно. Ако све буде ишло нормалним планом може се очекивати у наредне три до четири године да се отвори рудник", рекао је Деђански и навео да је то план.

ПРОЧИТАТЈЕ ЈОШ - Vučić: Znam da ne živimo u svili i kadifi; Brnabić: Jadarit je veliki potencijal, moramo da zaštitimo naše bogatstvo

Нагласио је да Србија у пројекту "Јадар", као и у другим пројектима из сектора рударства, инсистира на томе да тај пројекат не буде класично копање сировине и изношење напоље, поготово тако вредне сировине као што је литијум за који каже да је апослутни светски хит, него да се очекује и његова прерада у Србији како би из тога изашао неки следећи производ који ће допринети запошљавању у Србији и новом приходу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Gradonačelnik Loznice: Jadarit već "kreira" planske karte Grada

"Шта ће бити, са којом фирмом, рано је причати о томе", рекао је Деђански.

Србија, каже, очекује да оно што се ископа из тако великог налажишта у Србији и преради и претвори или у батерију или у партнерство са неким произвођачем аутомобила.

"Више ствари је сада у игри. Пошто је пред нама период од три до четири године имамо времена. За сада је битно да се дође до отварања рудника", рекао је Деђански.