ВИСОКЕ температуре ових дана натерале су многе грађане да укљућују своје клима-уређаје, а о папреним јунским рачунима за електричну енергију размишљаће када следећег месеца стигну уплатнице. Требало би да знају да се на рачунима оних домаћинстава која су се читавог месеца против тропских врућина "борила" уређајима за расхлађивање, може наћи и по 4.000 динара више.

Због великих врућина, мајстори за клима-уређаје су претходних дана имали пуне руке посла. На њихов долазак чека се и по неколико дана, а "за руке" ваља припремити барем 2.500 динара. Они који су своје уређаје припремили за лето, могу да се расхладе, али треба и да се припреме за веће рачуне.

- Употреба клима-уређаја у стану може знатно да утиче на потрошњу, а тиме и на рачун за електричну енергију - наглашавају стручњаци за енергетику. - Високоенергетски ефикасан клима-уређај троши у просеку киловат-час електричне енергије за сат рада. За 12 сати рада, рачун расте на скоро 106 динара, а месечно на 3.155 динара. Када се урачунају акциза и ПДВ, трошак настао због расхлађивање премашује 4.000 динара.

У "Електропривреди Србије" наглашавају да количина електричне енергије коју потроши један клима-уређај зависи од његове снаге.

- Тако уређај за расхлађивање снаге један киловат-час, који се сваког дана у месецу користи по пет сати, потроши 150 киловат-часова - кажу у ЕПС.

Како се клима-уређају укључују углавном током дана, потрошачи морају да знају да ће те потрошене киловате плаћати по дневној, скупљој тарифи. Цена, наравно, зависи од зоне у којој као потрошачи припадају. Тако је киловат-час у зеленој зони, која предвиђа потрошњу до 350 киловата, у вишој тарифи шест динара. У плавој зони, где је лимит 1.600 киловата, цена је девет динара, а дупло више је у црвеној зони, где спада највећа потрошња, већа од 1.600 киловата.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Клима-уређаји гутају киловате

Колико су ове температуре утицале на потрошњу електричне енергије у Србији, и да ли је дошло до њеног раста, нисмо успели да сазнамо у ЕПС, јер тврде да су они само један од снабдевача на тржишту. Упућују на "Електромреже Србије", јер, како тврде у ЕПС, једино они располажу подацима о укупној потрошњи елелектричне енергије на нивоу Србије.

ДВА ТИПА

ДУГОГОДИШЊИ мајстор за расхладне уређаје Марко Ранић објашњава да постоје две врсте клима-уређаја. Највећи број грађана има такозвани фикс спид апарат, који троши 1,3 киловата на сат.

- Други тип су клима-уређаји инвертер технологије, који троше много мање струје - каже Ранић. - Овакав уређај од 12.000 БТУ јединица у врућем стану у почетку троши 1,3 киловата, док не постигне задату температуру. Када то уради, смањује потрошњу и потом троши врло мало.