Српска свињетина пут Кине

Ј. Субин

17. 06. 2019. у 14:07

Српска свињетина пут Кине

Недимовић и Занг/Фото Танјуг

Уговор за извоз месних и млечних производа у најмногољуднију земљу

МЕСО и млечни производи из Србије требало би да се до краја године нађу на тржишту Кине. Пут до полица ове земље неће бити лак, али произвођачи у Србији су уверени да могу да произведу довољно свињског меса за ово велико тржиште.

Прочитајте још - Млеко сигурно и квалитетно

Уговор који ће омогућити извоз свињског меса и млечних производа потписали су јуче српски министар пољопривреде Бранислав Недимовић и заменик министра Генералне управе царине НР Кине Занг Јивен. Потписан је и Меморандум о сарадњи на увозу и извозу прехрамбених производа и безбедности хране.

Прочитајте још - Недимовић: Отвара се тржиште Кине за млеко из Србије

Према речима министра Недимовића, остало је да се потпише Споразум о фитосанитарној заштити, а први санитарни инспектори из Кине очекују се већ следећег месеца.

- Потписивање ових докумената стратешка је ствар за Србију у области пољопривреде, због отварања кинеског тржишта за свињско месо и млечне производе - казао је Недимовић. - Отварање тржишта је био захтев домаћих произвођача и следећи корак је да обавестимо кинеске колеге које су наше компаније заинтересоване за извоз, како би кинеска инспекција обавила контролу објеката, по процедури која је предвиђена споразумом. Кинеско тржиште је атрактивно јер су они највећи потрошачи свињског меса на свету. Количина извоза свињског меса и млечних производа зависиће од стања на тржишту, наше понуде и цене.

Недимовић каже да је просечан узгој свиња око четири милиона комада годишње, а кад би цена била боља, узгој би могао да буде већи. Како је рекао, произвођачи имају потенцијал да произведу од 10 до 14 милиона комада свиња годишње. Постоје и прерађивачки капацитети, јер имамо велики број кланица свиња које углавном раде у једној или две смене, а ако би свака радила у три смене, капацитети би се знатно повећали.

СЛАБА ВАЈДА ОД МЛЕКА

Према речима Сање Бугарски, председнице Асоцијације произвођача млека Војводине, ниједна земља која је толико удаљена нема калкулацију да извози млеко, али би могли млеко у праху и тврде сиреве.

- Готово ниједна млекара не прави тврде сиреве који трпе велике цене транспорта - објашњава Бугарски. - Немамо великих млекара које праве такве производе. Сви хоће да брзо дођу до пара, а то је и резултат ових газда, који данас уђу у млекару, а сутра би већ да зараде. Када се ради тврди сир, мора минимум шест месеци да прође да би се нешто зарадило.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Juga

18.06.2019. 10:30

Moze samo kratko pitanjce ? Ko ce izvoziti to meso , milsim kad kod mene u selu niko ne drzi svinje !? A to ovi veliki , aaaaa... da da da

Jugoslav Djordjevic

18.06.2019. 10:32

Koliko kapiram, mi uvozimo meso a njima cemo da izvozimo ... samo ne znam ko drzi te svinje