СРБИЈА је једна од најконкурентнијих земаља када је реч о опорезивању интелектуалне својине, јер је од почетка године увела пореске олакшице и тиме направила храбар корак - изјавила је данас у Бањалуци српска премијерка Ана Брнабић.

Прочитајте још - Турски мајстори у Сремској Рачи

Она је на конференцији "Дигитализација и интелектуална својина: Крај или нови почетак" истакла да је за оне који улажу у знање, едукацију, развој и истраживања и стварају интелектуалну својину у Србији - која је и регистрована у нашој земљи, порез на приход од интелектуалне својине само три одсто уместо 15 процената, што је општа стопа пореза.

- Данас имамо интересовање страних компанија да отварају патентне бирое, да улажу у истраживања и развој, да региструју своја ауторска права и интелектуалну својину, јер смо већ конкурентни - рекла је Брнабићева. - Тиме ће Србија оснажити своје људе и привреду и то ће бити највећа трансформација друштва и економије.

Она је указала на то да ће земље Западног Балкана које желе да се прикључе ЕУ морати да уведу и поштују нове стандарде, како би Унија била сигурна да ће њихова интелектуална својина бити заштићена од плагијата и пиратерије, истакла је Брнабићева.

- Економије су нам углавном биле засноване на производњи, што треба да наставимо, али све више треба да прелазимо на то да овде стварамо интелектуалну својину, што се подразумева под појмом креативне индустрије као додатна вредност - рекла је Брнабићева.

У том смислу, навела је као значајне законе о ауторским правима, о жигу, о патентима, који се баве заштитом права интелектуалне својине, али је истакла да је неопходно да се створи подстицајна клима за стварање интелектуалне својине, односно економије засноване на знању, како би се обезбедио што бржи напредак.

КУЗМИН

Премијерка је данас најавила да ће у првим данима јула почети радови на деоници Кузмин - Сремска Рача, чиме започиње изградња ауто-пута Београд - Сарајево. Код Кузмина су, како је додала, у току припремни радови.

СББ-у СЕ МОЖЕ

У Србији постоје два доминантна оператера - СББ са 51 одсто тржишта и "Телеком Србија" са око 36 одсто. Проблем је, међутим, то што доминантни оператер број корисника третира као пословну тајну, не поштујући на тај начин ни надлежну Републичку агенцију за електронске комуникације и поштанске услуге (РАТЕЛ). Други по величини оператер, држави плаћа три пута више иако има мање корисника, рекла је јуче Брнабићева.

То је, како је истакла, једно од суштинских питања када је реч о интелектуалној својини, јер директно утиче на количину новца који се прикупи на основу накнаде за коришћење интелектуалне својине.