БЛАЦЕ - Бранислав Недимовић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде отворио је у недељу у оквиру Компанинје Миди органик у блачком селу Доње Гргуре погон за топлу прераду воћа. Ова компанија која је још 2000 године почела са органском производњом воћа, а са радом започела 2006. године, поред 83 стално запослених у новом погону упослиће нових тридесетак радника.


Прочитајте још: ОТВОРЕНА КИНЕСКА ФАБРИКА У БАРИЧУ: И у "Тојоти" турбине из Србије


- Данас је отворен погон за топу прераду малине шљиве, купине , јабуке, реч је о више степену прераде за добијање готових производа као што су воћни пире и у другој фази производња џемова и мармелада. Реч је о органским производима који се извозе на западно тржиште које је веома захтевно - истакао је министар Недомовић додајући да су овакви погони рецепт како треба да буде заснована производња у Србији.


Наиме, поред тога што поседују се бави органском производњом воћа односно поседује погоне за замрзавање и расхлађивање воћа а сада и погон за топлу прераду, компанија Миди органик по речима министра Недимовића сарађује са око 500 коопераната односно око 500 породица привређује од ове компаније.


Прочитајте још: Недимовић: Нови правилник о продаји робе биљног порекла на јесен


Управо овакви погони, по речима министра пољопривреде су шанса да произвођачи воћа постигну одговарајуће цене будући да се ради о ситним пољопривредним поседима на овом подручју.


И док истиче да се производи Миди органика пласирају у све земље Европе и Америку, министар пољоривреде Бранисла Недимовић подсетио је да Влада Србије даје 50% подстицаја за прерађивачку индустрију нарочито у овим општинама која су неразвијена, попут Блаца.