Стандард енд пур: Добри изгледи за кредитни рејтинг Србије

Танјуг

субота, 15. 06. 2019. у 16:15

Стандард енд пур: Добри изгледи за кредитни рејтинг Србије

Фото Тањуг

Рејтинг агенција Стандард енд пур (Standard & Poor's) потврдила је кредитни рејтинг Србије за дугорочно задуживање у домаћој и страној валути на нивоу ББ и оценила да су позитивни изгледи за његово даље побољшање
Рејтинг агенција Стандард енд пур (Standard & Poor's) потврдила је кредитни рејтинг Србије за дугорочно задуживање у домаћој и страној валути на нивоу ББ и оценила да су позитивни изгледи за његово даље побољшање, саопштила је данас Народна банка Србије (НБС).

Према наводима агенције, позитивни изгледи за повећање кредитног рејтинга Србије одражавају очекивање наставка снажног привредног раста и у наредном периоду, одговорно вођење фискалне политике и посвећеност Владе Србије наставку реформи подржаних аранжманом са Међународним монетарним фондом, као и због кредибилитета монетарне политике НБС и очуване ценовне и финансијске стабилност.

Као и у децембру 2018, када је донета одлука о поправљању изгледа за повећање кредитног рејтинга, ова Агенција посебно истиче оперативну независност централне банке, да ће инфлација остати у границама циља од 3 ± 1,5%, као и очувану релативну стабилност девизног курса.

Оцењујући кретања у банкарском сектору, Стандард енд пур наглашава резултате остварене на плану одрживог смањења проблематичних кредита са 23 на 5,5 одсто у марту ове године, као резултат регулаторних активности Народне банке Србије и Владе Србије.


Агенција оцењује и да су изгледи за раст бруто домаћег производа стабилни, и поред неповољног утицаја успоравања раста зоне евра у кратком року, и очекује да ће привредни раст и у наредним годинама остати вођен домаћом тражњом, која ће бити подржана инвестицијама, повољним условима на тржишту рада и растом кредитне активности, а позитиван допринос потицаће и од снажног раста извоза, каже се у саопштењу НБС.

Додаје се да могућност за додатно убрзање привредног раста Стандард енд пур види у наставку спровођења структурних реформи и повећању стопе активности на тржишту рада, чему ће допринети и наставак процеса придруживања Европској унији, као и аранжман с Међународним монетарним фондом у форми инструмента за координацију политика.

Агенција је констатовала и знатно смањење интерне неравнотеже и вишегодишњу посвећеност Владе Србије фискалној консолидацији, која је за резултат имала суфицит буџета опште државе и у 2018. и наставак смањења јавног дуга, и истиче да је важну улогу у томе имало и смањење каматних стопа.

Агенција посебно наводи динамичан развој сектора за информационе и комуникационе технологије и све веће укључивање домаће привреде у светске производне ланце и наглашава раст страних директних инвестиција у извозно оријентисане секторе захваљујући оствареној макроекономској стабилности и задовољавајућој продуктивности рада и трошковној конкурентности домаће привреде.

Узимајући у обзир постигнуте резултате, агенција Стандард енд пур оцењује да би рејтинг Србије могао бити повећан у наредних шест до дванаест месеци ако се настави снажан привредни раст, уз смањење јавног дуга и очување спољне одрживости, наводи се у саопштењу НБС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације