На рате само из нашег ПИО фонда

Д. И. КРАСИЋ

четвртак, 13. 06. 2019. у 21:25

На рате само из нашег ПИО фонда

Фото Танјуг

За наше пензионере са примањима из других држава нема привилегија у банкама и трговинским радњама. Проблем за 145.300 особа којима стижу пензије из иностранства

НЕ сврставају само банке пензионере у најбоље клијенте. Редовна примања и намиривање обавеза на време, препознали су и други "играчи" на тржишту као пожељне особине за своје муштерије. Једни од њих су и трговци, који, осим попуста уз пензиони чек, омогућавају најстаријим суграђанима да једноставно, без камате, купују и белу технику и намештај на 12 рата. Међутим, ова могућност не важи за све пензионере у нашој земљи.

У Србији, према статистичким подацима Фонда ПИО, живи 145.300 људи који примају такозване иностране пензије. Они који живе искључиво од тих примања, не могу да користе могућности снижења или отплате пазара на рате.

- Пензију примам из Босне и Херцеговине, преко овдашње банке - наводи читалац "Новости", који се недавно јавио нашој редакцији. - Осим што ми, због старости, а имам већ 70, банка не одобрава готовински кредит ни на годину дана, не могу ништа ни да купим на попуст, а ни на рате, као други пензионери који живе у Србији. Само ми банкари нуде дозвољени минус. А, њега нећу, не желим да плаћам камату од 30 одсто годишње. Ја немам неке велике приходе - око 400 марака, и значило би ми да бар могу нешто да купим на више месеци. Али ниједна трговина ми не даје на рате, кажу, може само на чекове или кредитне картице.

Прочитајте још - ПЕНЗИОНЕРИ ЧЕСТО ДИЖУ КРЕДИТЕ: А, од деде - телевизор

Трговци, с друге стране, кажу да су уговоре склапали са Фондом ПИО у Србији.

- Ми смо нашим купцима-пензионерима омогућили да робу плаћају на 12 рата, без камате и било каквих додатних трошкова - наводи руководилац у једном великом трговинском ланцу намештаја. - Процедура је следећа: купац изабере шта жели да купи, покаже трговцу пензиони чек или картицу. Ми му дамо профактуру, коју потом он оверава у ПИО фонду. Фонд ставља административну забрану на пензију и наредних 12 месеци му се скида рата.

Наш саговорник истиче да би знатно компликованија била процедура одобравања рата за "стране" пензионере.

Прочитајте још - Кредити за старије: Осигурање штити и банку и клијента

- То би подразумевало уговарање са више страних пензионих фондова, јер не примају сви пензије из исте државе. Искрено, не знам како би то могло да се организује, али ми бисмо свакако прихватили ту могућност, ако се трговцима понуди као готово решење - истиче представник трговинских кућа. - Свесни смо да свако друго домаћинство у Србији има бар једног пензионера и да им треба омогућити лакшу куповину.

ОД НЕМАЧКЕ ДО ЛУКСЕМБУРГА

ПРЕМА доступним информацијама Завода за социјално осигурање, највише пензија, које се на текуће рачуне у Србији уплаћују из иностранства пристиже из Немачке - 35.616. Одмах потом је Хрватска - 32.836, па Аустрија - 23.369. Из БиХ грађани Србије примају укупно 21.887 пензија, од којих 12.699 из Републике Српске, а остатак из Федерације. Примања долазе и из Бугарске, Италије, Луксембурга, Црне Горе, Шведске, Чешке...Пратите нас и путем иОС и андроид апликације