Србија ће за неколико дана моћи да извози млеко и млечне прерађевине на тржиште Кине, изјавио је данас министар пољопривреде Бранислав Недимовић и додао да је та могућност успостављена захваљујући државној Националној референтној лабораторији за контролу квалитета млека.

Недимовић је у среду са покрајинским секретаром за пољопривреду Вуком Радојевићем посетио дестилерију "Браће Кравић" у насељу Велебит у општини Кањижа као и фарму крава "Михалек-Пап" у Утринама, у општини Ада.

Он је том приликом истакао да успешна имања, попут фарме "Михалек-Пап", које је тренутно међу највећим произвођачима млека, представљају резултат великог труда и рада, а Радојевић је изнео податак да то домаћинство годишње прерађивачима испоручи више од два милиона литара млека.

Недимовић је рекао и да је веома важно да они имају подршку државе, како за музна грла, тако и за премије за млеко и све што је неопходно за производњу млека и приметио да би то, када би држава имала сличних 20 фарми млека, био озбиљан посао.

Прочитајте још - Млеко сигурно и квалитетно

"За неколико дана ми ћемо имати отворена нека нова тржишта, пре свега тржиште Кине за млеко и млечне прерађевине. Исто тако, од октобра, везано за тржиште Русије, имаћемо право да без квота извозимо одређене врсте сирева", најавио је Недимовић, а наводи се у саопштењу Покрајинског секретаријата за пољопривреду.

У катастарској општини Ада нема могућности да се користи земљиште по праву пречег закупа, па ће то, како је Недимовић нагласио, морати да се промени што је и планирано изменама закона на јесен.

На тај начин биће обезбеђено да сточари имају одређене површине земље на вишегодишњи временски период, који неће бити краћи од осам до десет година.

У том смислу, министар је нагласио да се без квалитетног сточарства не може побољшати квалитет земљишта.

Дестилерија "Браће Кравић" код Кањиже и фарма крава "Михалек-Пап" су репрезентативна пољопривредна газдинства, која остварују изузетне резултате.

Етно кућа и дестилерија "Браће Кравић", који се баве производњом ракије виљамовке, кајсије и дуње, у оквиру свог воћњака, и фарма породице "Михалек Пап" у Утринама, која поседује 400 грла крава музара и обрађује око 150 хектара земље, своју производњу заснивају на модерним технологијама, а уз пуну примену стручног знања, што обезбеђује одличан квалитет.

Прочитајте још - Коначно ћемо знати какво млеко пијемо

Покрајински секретар Вук Радојевић је рекао да је разговор са пољопривредницима на терену, који секретаријат редовно практикује, најбољи начин да се уоче њихове потребе и нађу права решења за побољшање мера аграрне политике.

Подсетио је да у Покрајинском секретаријату за пољопривреду постоје мере, које се тичу финансирања и субвенционисања набавке опреме за сточарске фарме, у односу на критеријуме према ИПАРД програму, као и да је ове године потписан значајан број уговора са фармама из Војводине.

"Данас одавде желимо да пошаљемо поруку да вредним радом и опредељењем за озбиљним бављењем пољопривредом, за само десет година може да се дође до статуса највећег произвођача млека у Србији", поручио је Радојевић.

Навео је да пољопривредна газдинства и породични агробизнис представљају перспективу, и зато је чврсто опредељење државе да их подржи.

Такође, додао је да је Секретаријат у 2017. години препознао произвођаче вина и ракије и директно их субвенционисао, као и да Покрајинска влада подржава и мале произвођаче, пружајући им помоћ у вези са сертификацијом њихових производа, добијањем ознаке географског порекла.