Иако кредитна задуженост грађана Србије расте, при чему готовински кредити премашују оне стамбене, наши грађани су са просечним дугом од 1.163 евра по становнику најмање задужени у поређењу са суседним земљама и земљама бивше Југославије.

То су резултати анкете коју је по банкама традиционално спровела Народна банка Србије у првом тромесечју ове године, пише Политика.

Кредитна задуженост по становнику у 2018. у еврима у суседним земљама и онима бивше Југославије износи највише у Словенији 4.998 евра, а следе Хрватска са 3.990, Црна Гора 2.009, Румунија 1.434, Бугарска 1.370, БиХ 1.325, Северна Македонија 1.207 и Србија 1.163 евра.

Анкета је показала и да дуг грађана Србије за готовинске зајмове премашује оне за стамбене, јер за кеш кредите тренутно дугују 425 милијарди динара, а за кров над главом 411 милијарди динара.

У првом тромесечју најтраженији су били кредити за куповину непокретности, па за набавку трајних потрошних добара, а на трећем месту су кредити за рефинансирање постојећих обавеза.

Банке очекују да стандарди по којима ће се одобравати кредити становништву у другом тромесечју ове године буду ублажени за готово све врсте кредита. Изузетак су девизно индексирани готовински кредити и они за рефинансирање, али они имају мало учешће у укупним кредитима становништва, кажу у централној банци.

ПРОЧИТАЈТЕ И: ПРЕДУЗЕЋА УЗИМАЈУ КРАТКОРОЧНЕ ПОЗАЈМИЦЕ: И добављачи су кредитори

Иначе, анкета је показала да предузетници и грађани тренутно дугују 2. 372 милијарде динара. Најзадуженија је привреда са 1.332 милијарде динара, грађани дугују 989 милијарди, а најмање предузетници - 50 милијарди динара, показују подаци Удружења банака, преноси лист.