НАМЕТ ЗА ОНЕ КОЈИ ИЗДАЈУ СМЕШТАЈ: По кревету 3.500 динара

Е. Р.

уторак, 11. 06. 2019. у 20:05

НАМЕТ ЗА ОНЕ КОЈИ ИЗДАЈУ СМЕШТАЈ: По кревету 3.500 динара
Од 1. јула сви они који издају смештај у домаћој радиности биће опорезовани. Намет за дестинације прве категорије - Београд, Златибор...

СВАКИ кревет који се издаје на туристичким дестинацијама прве категорије, као што су Београд, Златибор или Врњачка Бања, од 1. јула биће оптерећен порезом од 3.500 динара годишње.

Према речима Мирослава Кнежевића, државног секретара у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, применом Закона о порезу на доходак грађана од 1. јула, они који издају смештај у домаћој радиности, која обухвата приватни смештај и "стан на дан", биће опорезивани на много повољнији начин него што је то било до сада.

- Порез ће износити пет одсто од просечне бруто зараде остварене у претходној години, помножен са бројем лежаја и са категоријом туристичког места - рекао је Кнежевић. - За туристичка места прве категорије као што су Београд, Врњачка Бања и Златибор, износ ће бити између 3.000 и 4.000 динара и три и по хиљаде динара по једном кревету годишње. Овај порез се односи само на физичка лица која су власници соба, апартмана, станова и кућа које издају.

Кнежевић каже да је ова промена део системске реформе чији је циљ да се подстакне предузетништво у туризму, с намером да сви раде што боље и ефикасније. Он апелује на све оне који то нису урадили досад да у складу са законом региструју своје смештајне капацитете и поднесу пореске пријаве.

Прочитајте још - Интернет резервације: Уместо хотела бирају приватни смештај

- Немамо прецизан податак на колико ће се физичких лица односити овај порез, зато што ту евиденцију воде локалне самоуправе - нагласио је Кнежевић. - Свака од њих зна колико је таквих кревета, а ми управо на овај начин желимо да имамо реалну статистику о томе колико има кревета у домаћој радиности. Министарство ће доћи до јединствене статистике, из које ће се видети колико је заиста гостију, ко су ти гости, колико се просечно задржавају, на који начин троше време на дестинацији.

Кнежевић каже и да је ово прилика да они који то досад нису урадили, под повољним условима региструју своје капацитете и почну да раде, и поручује да ако то буду избегавали, постоје санкције, повећане казне и туристичка инспекција.

Е-ТУРИСТА

МИНИСТАРСТВО туризма ради на стварању централног информационог система који ће се звати е-туриста, где ће пружаоци услуга моћи сами да пријављују госте и да их евидентирају. Очекује се да ће тај систем у пуној функцији бити до краја следеће године.

- Од 1. јула, док тај систем не буде креиран, сви пружаоци услуга неће морати да раде преко посредника. Моћи ће сами да раде, да воде књигу гостију и пријављују госте - каже Кнежевић.

Коментари (11)

dragoslav

11.06.2019. 22:07

Država ima pravo da naplati jedino procenat od prijavljenih gostiju a nikako da razreže porez bez obzira na to da li je neko uopšte došao. Šta ako se niko ne pojavi...da ne pominjem da sve troškove oko uništenog pokućstva mora da snosi vlasnik. Slično je i sa izdavanjem stanova...ako nemate nameru da 100% zaštitite izdavače, nemate pravo da razrezujete porez...vlasnik treba da uloži preko 1000evra u tužbu ako mu neki podstanar ostane dužan par kirija ili mu uništi pokućstvo a sud je katastrofa!!

Radisa

11.06.2019. 22:13

Pa oni koji izdaju stanove prvi nece da prijave goste i plate boravusnu taksu od 60 dinara po danu po osobi. Samo inspekcije i visoke kazne resavaju problem.

Limunko

11.06.2019. 22:32

A, šta ćemo sa vlasnicima stanova koji iste izdaju podstanarima? Zgrade su prebukirane, nigde reda i poretka, doseljava se kako ko stigne, uništavaju se objekti, baš ih briga za ostale stanare, buka, nehigijena... Izgleda da država nema način da izađe na kraj sa stanodavcima, koji dobro prihoduju.

zagorka munižaba

18.06.2019. 07:55

da li se jedan bračni krevet sa dva dušeka tretira za oporezivanje KAO JEDAN KREVET? Tako bi trebalo da bude,