Из незнања активирају ВАС услуге, добијају веће рачуне

Танјуг

субота, 08. 06. 2019. у 14:23

 Из незнања активирају ВАС услуге, добијају веће рачуне

Depositphotos

Корисници мобилних телефона у Србији у последњих неколико месеци РАТЕЛ-у се највише жале на такозване ВАС услуге које им увећавају месечне рачуне
Корисници мобилних телефона у Србији у последњих неколико месеци РАТЕЛ-у се највише жале на такозване ВАС услуге које им увећавају месечне рачуне.

У РАТЕЛ-а кажу да корисници често из незнања активирају те услуге која се наплаћује по цени већој од стандардних СМС порука.

ВАС услуге могу да обухватају гласање СМС-ом, донирање средстава, учествовање у наградним играма, обавештење банака, преузимање мултимедијалног садржаја као сто су игрице, апликације, позадине, мелодије, анимације...

"То су услуге са додатом вредношћу када корисник, рецимо, хоће да зна свој хороскоп или користи неку услугу која није стандардизована. Уобичајена процедура је да се он пријави на тај сервис, да пошаље поруку, да добије одређене информације и то се наплаћује по посебним тарифама“, каже за Тањуг директор РАТЕЛ-а Владица Тинтор.

Упозорио је кориснике да приликом коришћења тих услуга, посебно садржаја на интернету, не кликћу на банере који се појављују и да пажљиво прочитају услове, нарочито оне које се односе на садржај сервиса који се нуди, цену и процедуру ођаве, односно отказивања услуге.


"Дешава се често да корисник и претплатник из незнања активира ту услугу, кликне на неки банер, мисли да је добио порука од свог оператора. У ствари, није добио поруку од свог оператора и просто са сваком новом добијеном поруком њему се рачун увећава. То је једна непријатна ситуација која се пролонгира“, рекао је Тинтор.

На одређене ВАС сервисе могућа је пријава кликом на рекламе, односно банере на сајтовима, као сто су на пример рекламе за антивирус програме, када корисник добија обавештење да му је компјутер или телефон заражен вирусом.

Тинтор је објаснио да, уколико корисник прими СМС поруку са непознатог кратког кода који ВАС оператори добијају од оператора мобилне телефоније или примети да му је рачун увећан због ставке на име ВАС услуга, треба одмах да реагује и самостално је деактивира уколико постоји упутство за ођаву, или може да се обрати инфо центру мобилног оператора чији је претплатник, како би се нежељене улуге деактивирале.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације