У Нишу је данас, 6. јуна положен камен темељац за изградњу Вишенаменске лабораторијске ламеле Електронског факултета која ће створити услове за рад истраживача, а реч је о пројекту укупне вредности 6,7 милиона евра.

Камен темељац су положили председница Владе Србије Ана Брнабић, министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, шефица Европске инвестиционе банке за Западни Балкан Дубравка Негре и градоначелник Ниша Дарко Булатовић.

Брнабић је навела да је пројекат за изградњу ламеле постојао од 1975. године, констатујући да је било потребно 43 године за његову реализацију.

"Остварује се још један сан. Када погледам око себе видим инфраструктуру за будућност. Ту су Научно-технолошки парк који отварамо у фебруару следеће године, студентски дом, Електронски факултет и вишенаменска лабораторијска ламела", рекла је Брнабић у свом обраћању након полагања камена темељца.

Прочитајте још - Ускоро први иновациони регионални стартап центри

Наводећи да је држава у сарадњи са Европском инвестиционом банком (ЕИБ) започела циклус "инвестиција у будућност", Брнабић је рекла да се то најбоље види у Нишу, а подсетила је и да је велики посао урађен у путној инфрастуктури како би се привредницима олакшало пословање, а грађанима омогућио бољи живот.

"Ниш ће поново постати центар елетронске индустрије и град напредних технологија. Биће један од центара нове, конкурентније Србије, која ће бити победник у 21.веку", истакла је Брнабић.

Министар Шарчевић је казао да је изградња "нових квадрата" и инфрастуктуре показује да је српско образовање у експанзији, истичући да је важна свеобухватна прича о реформама у тој области.

Шарчевић је подсетио да држава обнавља основне и средње школе, наводећи да сада постоји амбиција да се побољша инфраструктура у високом образовању, те да се у Србији поново школује велики број страних држављана, као пре 30 година када је у нашој земљи било на десетине хиљада страних студената.

Фото Д. Алихоџић

"Мислим да многи факултети могу да пруже такву услугу", рекао је Шарчевић и додао да ће то допринету угледу земље, док ће факултети имати додатну зараду.

Дубравка Негре назвала је лепом коинциденцијом што се камен темељац за ламелу полаже само неколико дана пошто су студенти из Новог Сада победили на међународном такмичењу у роботици.

"Ми смо ту да држави помогнемо да студентима створи најбоље услове за развој и за сјајне резултате. Пројекат је вредан 6,7 милиона евра и део је већег свеобухватног улагања у науку и развој који је држава покренула пре неколико година за шта је издвојила 420 милиона евра", рекла је Негре.

Фото Д. Алихоџић

Она је додала да пројекат обухвата више институција које ће омогућити да се развије наука и да се створе бољи услове за све оне који су у том процесу.

Прочитајте још -За стартап треба подршка државе

"Влада Србије и ресорно министарство имају пуно планова и амбиција. Ми смо ту да им помогнемо са повољним финансијским средствима", рекла је Негре.

Градоначленик Ниша каже да је пре нешто више од две године, Влади Србије, на чијем је челу тада био Александар Вучић, током седмодневног боравка у Нишу предложио неколико важних пројеката који би могли да се реализују и напомиње да се сада то испуњава.

"Предложили смо изградњу страт ап центра, научно-технолошког парка и пројекат за вишенаменску лабораторијску ламелу. Страт ап центар је изграђен, научно-технолшки парк напредује планираном динамиком, а данас почињемо изградњу ламеле”, рекао је Булатовић.

Он је додао да Србија улаже у образовање и научно-истраживачке радове.

Фото Д. Алихоџић

Декан Електронског факултета у Нишу Драган Манчић истакао је да је данас велики дан за тај факултет и академску заједницу у целини.

Изградња ламеле, према његовим речима, има велики значај, не само за Ниш већ и за Србију, јер се ствара амбијент за рад истраживача у областима које су важне за развој привреде и друштва.

"Један од циљева који желимо да остваримо јесте стварање услова за реализацију академског дуалног образовања", рекао је Манчић.

Премијерка је, пре полагања камена темељца, обишла радове на изградњи Научно-технолошког парка и посетила Страта о центар где је разговарала са представницима ИТ компанија.