БЕЛА техника, мобилни телефон, летовање, аутомобил, па и стан - банке у Србији радо дају кредите најстаријим суграђанима за најразличитије потребе, јер важе за добре платише.

Најчешћи разлог зашто се пензионери одлучују да од банке узму позајмицу је бела техника. Обично купују нове плазма телевизоре, али и фрижидере и шпорете. У набавку по нове апарате најстарији суграђани обично иду без подизања кредита, јер им већина домаћих радњи беле технике дозвољава да робу изнесу и плаћају преко административне забране. У радњама кажу да је то најчешћи начин на који купују телевизоре.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Кредити за старије: Осигурање штити и банку и клијента

Исто важи и за робне куће намештаја које пензионерима омогућавају да опреме стан са роком отплате 12 месеци и без камате.

Занимљиво је да пензионери уз помоћ пензионог чека потписују и уговоре за мобилне телефоне, а то чине и за децу и унуке. Наиме, они којима је фирма у блокади не могу да потпишу уговор са мобилним оператерима, па број формално поклањају родитељима пензионерима и добијају жељену услугу.

Пензионери могу да користе и стамбене кредите, али морају да их отплате до 75. године живота. С обзиром на то да су пензије у просеку мале, тешко да овај вид зајмова најстарији грађани могу да користе масовно. Али, има података да стамбену позајмицу отплаћују и клијенти са 80 година. Иначе, оптерећење пензије ратом може да буде највише до 50 одсто.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НЕОПХОДНА ВИСИНА ПЕНЗИЈЕ ЗА ДОБИЈАЊЕ ПОЗАЈМИЦЕ: Кредит може и са минималним чеком

Да ли ће клијент старији од 65 година да користи стамбену позајмицу зависи од саме банке, која има право да одбори зајам коме хоће.

Стамбени кредити се увек одобравају уз хипотеку и животно осигурање, тако да су пензионери и сама банка заштићени од немилих догађаја. Ипак, најстарији с обзиром на године, могу да користе стамбени зајам максимално од пет до 10 година, односно последња рата може да буде са навршених 70 или 75 година.

Није ретка појава и да пензионери своје викендице које су градили за старост продају, а новац дају као учешће деци за стан за који су им они подигли и кредит.

У неравноправном положају су пензионери који примају само девизну пензију, јер уколико у Србији не добијају ни минималну нису кредитно способни и могу да узму само "кеш кредит".

НОВА "КОЛИЦА" И ДОЗВОЛА

ПЕНЗИОНЕРИ могу да се понове и новим аутом, а банке их одобравају на 84 месеца, што значи да последња рата мора да се исплати са 70 или 75 година. Рате зависе од висине пензије и могу да буду 30 или 40 одсто примања, али банке имају различите услове. Добра вест је да банке одобравају кредите не само за нове, већ и половне аутомобиле па најстарији суграђани могу да бирају. Треба имати у виду да после 65 година дозвола мора да се продужава на пет година.