ПОСКУПЉЕЊЕ струје у Србији било би оправдано, али угрожени купци морају да буду заштићени, оценили су у уторак аутори билтена "Макроекономске анализе и трендови" (МАТ).

Цена електричне енергије мора да буде таква да остави простор за одржавање система Електропривреде Србије (ЕПС) и за нове инвестиције - рекао је на представљању новог броја МАТ-а уредник тог билтена Иван Николић.

Како је истакао, у сваком тренутку морају да буду обезбеђене довољне количине електричне енергије, сигурно снабдевање привреде и грађана.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Скупља струја тешко до рафа


- У односу на цене у ЕУ у 2018. години просечна цена електричне енергије, без фиксних намета, у Србији је за домаћинства била нижа за око 60 одсто, а за привреду само за 18,2 одсто. Србија је, уз Украјину и Малту, једина европска земља у којој је у просеку струја скупља за привреду него за домаћинства - рекао је Николић.

Навео је да у Србији трошак за електричну енергију чини више од пет одсто укупних расхода домаћинстава, што је европски рекорд.

- Електрична енергија је за грађaне скупа упркос томе што је њена цена са позиције ЕПС-а и економских аналитичара ниска - казао је Николић. - У Србији сада има нешто више од 70.000 заштићених купаца, којима се умањују рачуни за струју, а то је вишеструко мање него што би требало да их буде по подацима надлежних институција о животном стандарду грађана.