За седам и по месеци рада Инстант платног система у Србији, чији је оператор Народна банка Србије, обављено је више од 2,7 милиона плаћања, изјавила је данас вицегувернер НБС Ана Ивковић и навела да је дигитализација један од приоритета Централне банке.


На "Форуму финансијских технологија (ФинТек) за бизнис" посвећеном финансијским технологијама и њиховој употреби у финансирању раста приватног сектора и побољшању пословног окружења у Србији, Ивковић је рекла да Инстант платни систем НБС, који је пуштен у рад 22. октобра као први систем за инстант плацћање у региону, омогућава пренос новчаних средстава у било ком моменту у току дана, 24 сата, седам дана у недељи, 365 дана у години.


"То значи да нема вишсе чекања у редовима, за 1,2 секунде имате новац на располагању у било ком моменту у току дана“, рекла је Ивковић.


Учесници на тржишту, каже Ивковић, треба да препознају моменат и искористе инфраструктуру која им је доступна, да ту основу надограде и понуде решења која ће бити прилагођена свима.


"Оно што остаје као императив је да се води рачуна о сигурности и заштити интереса корисника. Ту нема простора за компромис", поручила је она.


Нагласила је да је НБС радила интензивно на развоју финансијских услуга и јачању конкренције на тржишту патних услуга, па тако данас у Србији средства пребацујемо мобилним телефоном за мање од две секунде, имамо банку на телефону, плаћамо бесконтактно, а постоји могућност видео идентификације.


Србија је, каже, међу првим земљама у Европи које су уредиле поступак видео идентификације, односно утврђивања и провере идентитета физичког лица путем видео везе у реалном времену, без потребе да клијент одлази у пословне просторије банке.


"Наравно, процес је уређен на начин да обезбеђује потпуну сигурност и безбедност приликом идентификације клијента", нагласила је она.


Ивковић је навела да економска стабилност и иновације стварају добре основе за лакше пословање.


ПРОЧИТАЈТЕ И: НБС: 152.000 плаћања за две секунде


Навела је и да су иновативна законска решења која је увела НБС и која модернизују начине плаћања, као и увођење система за инстант плаћање практичцно отворили простор за примену технолошки иновативних решења у Србиј.


"На нама је да доносимо законска решења која иду у прилог даљој дигтализацији и иновацијама, као и да стварамо инфраструктуру која ће бити на располагању финансијским институцијама које желе да креирају нове сервисе по мери клијената. Управо то је НБС радила у претходном периоду", рекла је Ивковић.


Говорила је о подршци коју је последњих седам година НБС пружала фирмама з смислу бољих услова пословања, па је тако невела да су у Србији данас услови финансирања за микро, мала и средња предузећа повољнији у односу на 2012. годину и то по знатно нижим каматним стопама и знатно дужим роковима за отплату кредита.


Подсетила је да је на предлог гувернера НБС Јоргованке Табаковић 2014. започела реформа правног оквира за пружање платних услуга, те да је те године усвојен Закон о платним услугама и тако је електронски новац утврђен као дигитални еквивалент готовог новца


"Законом је омогућено и да небанкарски субјекти пружају платне услуге. Данас по том основу у Србији имамо регистрованих 12 платних институција и две институције електронског новца", навела је Ивковић и додала да је то разлог због којег је број корисника и електронског и мобилног банкарства у Србији знатно већи у односу на 2012. годину.


На пример, у делу интеренет плаћања број потрошача је повећан са 700.000 на преко 2,2 милиона, што је раст од преко три пута.


"У случају услуга мобилног банкарства, број корисника је повећан са 65.000 на близу милион и по. Реч је о расту преко 20 пута. Све то је доприносило развоју и унапређењу и развоју е-трговине", казала је Ивковић.


Како је рекла, НБС је и прва инситутуција која је у делу својих надлежности укинула употребу печата, а прошле године на предлог гувернера усвојен је и закон којим су ограничене накнаде у коришћењу картица.


"По том основу очекујемо још већи број продајних места на којима ће се плаћати картицама", додала је и оценила да све то заједно допиноси развоју безготовинског друштва.


Навела је да регулатори подстичу иновације и то доношњем одговарајућих законских решења, али и кроз стварање добре инфраструктре, те да ће се о будућности ФинТека за седам дана разговарати и на скупу у Њујорку.