ПРИВРЕДНИЦИ у Србији у наредна три месеца очекују бољу продају, веће коришћење слободних производних капацитета, ново запошљавање и више инвестиција, показала је анкета Барометра, чији су резултати представљени у уторак у Привредној комори Србије.

Анкета је спроведена међу 150 компанија, великих и малих, приватних и јавних, из свих сегмената прерађивачке индустрије. Четвртина анкетираних планира ново запошљавање у наредном тромесечју, а више од трећине анкетираних фирми већи обим инвестиција у овој години у односу на претходну годину.

- Посебно охрабрује раст вредности индекса пословне климе и оптимизма привредника, који је изражен већим позитивним очекивањима у наредна три месеца - рекао је Марко Чадеж, председник ПКС. - Привредници у наредна три месеца очекују бољу продају на домаћем тржишту, уз задржавање нивоа продаје на страном, веће коришћење слободних производних капацитета и ново запошљавање.

Прочитајте још - Награде ПКС: И мале фирме друштвено одговорне

Председник ПКС напомиње да су се значајно поправили показатељи и стање у области прерађивачке индустрије у протеклих пет година и истиче да је Барометар намењен пре свега привредницима као алат помоћу кога могу боље да сагледају своју тржишну позицију, пословне прилике и да планирају пословање на домаћем и иностраном тржишту.

Привредници највеће ограничење у пословању виде у регулативи, недостатку кадрова, монополима и мањку кредита. Како је истакнуто на презентацији, циљ анкете Барометра је да пре објављивања званичних резултата статистике укаже на промену трендова у домаћој индустрији.

КАПАЦИТЕТИ

АУТОР анализе, економиста Милан Ковач, објашњава да је просечно коришћење производних капацитета у мају износило 76,6 одсто, што је за 2,4 процентна поена више него у априлу. У мају је забележен мањак производних капацитета у односу на тромесечну уговорену продају.