ПОТПИСИВАЊЕ првих уговора о конверзији стамбених кредита из франака у евре је већ почело. Иако је тек неколицина банака својим клијентима послала понуде са новим обрачуном, поједини дужници су се одмах одазвали и закључили нови уговор. То су углавном они који нису имали недоумица, нити претходних судских спорова са банком. Остали дужници још пореде банчине са својом рачуницом, мерећи сваки детаљ понуде по принципу - кога змија уједе, и гуштера се плаши.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЗАКОН О "ШВАЈЦАРЦИМА": Банке поново деру дужнике

Иако се код задужених грађања крајем прошле недеље појавила паника због збуњујућих понуда у којима се нудила лошија камата од оне на 31. март, на шта је "лекс специјалис" обавезивао, сада се ситуација искристалисала. Највише је замерки на рачун једне банке, која од клијента до клијента зарачунава различите камате. Јуче су нам се јавила двојица читалаца, клијената те банке. Један је добио понуду да после конверзије има камату од 2,8 одсто плус еурибор, док је другом понуђена максимална камата од 3,4 процента плус еурибор.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Усвојен лекс специјалис за "швајцарце"

Специјални закон је предвидео да се максимални износ марже користи само ако су каматне стопе биле изнад ове границе. Невероватно је да је ова банка, на дан 31. март, нудила стамбене кредите са каматом од 2,9 процената плус еурибор. Међу задуженима је ово постало скоро уобичајено, јер како су нам рекли, ова банка је и у претходном периоду важила за проблематичну по питању самовољног подизања каматних стопа.

ФИКСНА НАПОЛА БАНКЕ имају рок да до 6. јуна пошаљу нове калкулације свим клијентима са стамбеним кредитима у францима. До сада је то учинила тек неколицина банака. Јуче су на кућне адресе дужника почеле да стижу понуде још једне банке, која је варијабилне стопе својих клијената, конверзијом, "претворила" у фиксне и то упола ниже него што су првобитно биле.

- Каматна стопа је битан елемент уговора, што значи да се одређује слагласном вољом обеју уговорних страна. Она може да буде различита, али не сме да буде већа од максималне прописане лекс специјалисом - објашњава адвокат Јелена Павловић, чланица Управног одбора Удружења ЦХФ. - Међутим, банке би требало да поведу више рачуна о висини каматних стопа. Јер, ови клијенти су до сада били "заробљени" код њих и нису могли своје зајмове да рефинансирају. Сада ће свако ко уђе у конверзију моћи да оде у банку која нуди боље услове отплате и нижу камату.

Корисник, према њеним речима, свакако треба да банци упути писмену примедбу на обрачунату каматну стопу и да тражи њено умањење.

- Ако се не договоре око нове камате, остаће она стопа која је по закону одређена као максимална, али ће корисник свакако ускоро моћи да пређе код друге банке која има повољније камате - указује Јелена Павловић, тврдећи да банке неће смети да ограничавају кориснике који то буду желели да учине.

Један од дужника који није имао примедбе на нови обрачун своје банке је и читалац "Новости" који је јуче потписао нови уговор.

- Добио сам повољнију камату, са маржом банке од 2,8 одсто, што тренутно због негативног еурибора "излази" на 2,6 процената годишње - наводи наш читалац. - Са почетних 39.200 франака дуга, колико износи кредит који сам подигао 2007. године, сада ми је, после конверзије и отписа дела главнице, остало да отплатим још 21.400 евра. Рата ми је са око 220 евра, колико сам платио прошлог месеца, пала на 158 евра после конверзије. То је месечно умањење веће од 60 евра.

Читалац "Новости" наводи да му је у банци речено да је повољнију камату добио пошто преко исте банке прима плату још откако је подигао кредит.

- Нисам тужио банку, иако сам имао проблематичну ситуацију неоснованог подизања каматне стопе, на име чега су ми умањили главницу за 5.000 евра после мојих приговора и донетог става Народне банке. Такође, до сада сам уредно отплаћивао рате, иако је било периода када ми је рата била као плата - истиче он, додајући да се на конверзију одмах одлучио због значајног умањења преосталог дуга.

ДУЖНИЦИ ОРГАНИЗОВАНИ

АКО пре десет година нисмо знали шта радимо - сада знамо, поручују дужници који су се увелико организовали по друштвеним мрежама. На "Фејсбуку" имају своје странице у оквиру удружења и на посебно оформљеним јавним или приватним групама за све дужнике, али и за банке појединачно. Такође, понуде упоређују и искуства размењују и у оквиру посебних вајбер група, формираних за сваку банку појединачно.