Руси нестали, на улицу иде 400 радника?

Јелена СТОЈКОВИЋ

четвртак, 23. 05. 2019. у 13:25

Руси нестали, на улицу иде 400 радника?

Фото Ј. С.

Власницима и руководиоцима фабрике намештаја "Спилит" у Врању губи се траг. Запослени послати на колективни годишњи одмор и више им се нико не јавља

Пре осам дана по завршетку прве смене, у производњи намештаја "Спилит", 400 радника је обавештено да иду на колективни годишњи одмор. Пре тога ништа није указивало на проблеме. У међувремено постало је извесно да су власници ове руске фирме просто нестали и не одговарају на позиве.

Иако је било спекулација да су Руси из фирме изнели и машине, радници које смо у четвртак затекли испред фабрике су то демантовали, нестао је само део репроматеријала.

- Остали смо без посла, плате и шефова из Србије који су заједно нестали са Русима. Не знамо ни какав нам је статус ни шта ће даље бити. Планирамо да тражимо помоћ, али ни знамо ни од кога - причају радници и додају да уколико неко жели може овог тренутка покренути производњу.

Један од радника Давор Бајрамовић, дошао је испред фабрике како би добио било какву информацију.

- Радио сам скоро две године у овој фабрици. Пристојна плата, добри услови за рад и сада одједном, прво колективни одмор и онда ово. Забринут сам, сви ми од овог посла хранимо породице - каже Бајрамовић.

ОКУПЉАЊЕ РАДНИЦИ су за данас најавили окупљање испред фабрике. Кажу, надају се да ће неко да им каже шта ће се даље дешавати и какав је њихов статус. Још су збуњени, не знају ни која је права адреса на коју треба да потраже одговоре на њихова питања.

Градоначелник Врања, др Слободан Миленковић, прилично је изненађен развојем ситуације и, како каже, и сам је у више наврата покушао да контактира са Русима.

- Просто се нико не јавља, размишљали смо да ли треба да обавестимо надлежне органе. На све бројеве које смо имали покушали смо са њима да контактирамо, али су ти бројеви искључени - каже Миленковић, који такође дели бригу за раднике.

Према неким наговештајима слична је ситуација и у Сомбору, где је "Спилит" пре месец дана отворио производни погон.

У априлу 2017. године Андреј Ходашевич, сувласник руске компаније за производњу намештаја "Много Мебели", и Александар Комаров, директор новооснованог предузећа "Спилит" д.о.о Врање, срели су се са руководством града, када су постигнути први договори о закупу 8.000 метара квадратних пословног простора намењеног производњи тапацираног намештаја.

Из компаније "Јумко" нам је потврђено да је уговор о закупу још на снази и да они нису добили никакву званичну информацију од стране закупаца. О новонасталој ситуацији сазнали су из медија, пратиће ситуацију и евентуално касније доносити правна решења.

Радник Давор Бајрамовић

ВЕЛИКА ОЧЕКИВАЊА

ДОЛАЗАК овог инвеститора у Врање 2017. године изазвао је прави привредни бум. Било је то првобитно нових 130 радних места, у међувремену је посао добило више људи. Производња је изградила Фабрику у закупљеним погонима врањског "Јумка". Најављивана је и изградња фабрике у индустријској зони Бунушевац, где би требало да ради више од хиљаду људи.
Коментари (4)

Цецко

23.05.2019. 15:42

За једну Нову годину и Талијани однесоше машине из Крагујевца. Радило се о текстилној индустрији. У Србији нас ништа не изненађује. Све је могуће.

Sarplaninac

23.05.2019. 17:43

E to su čuveni Ruski investitori i prijatelji!A pogotovo kad se udružuju sa našim biznismenima!Dobro je što su ostavili halu,a dugove ko će da plati!!!

Kinez

24.05.2019. 19:07

Ne verujem da su vlasti iznenadjene, oni vrlo dobro znaju kome prodaju fabrike i radi cega.