Министарство финансија ће у септембру дати предлог за додатно смањење оптерећења зарада, најавио је министар Синиша Мали на четвртој годишњој конференцији "Излаз из сиве економије" на којој је представљен нови Национални програм за сузбијање сиве економије.


У оквиру конференције чланови Координационог тела владе за сузбијање сиве економије на челу са министром финансија Малим и привредници окупљени у НАЛЕД-овом Савезу за фер конкуренцију размотрили су приоритетне мере новог акционог плана за 2019. и 2020. годину, као што је јачање капацитета инспекција, сузбијање нелегалне градње и сиве економије у транспорту, унапређење процесуирања пословања у сивој зони и друге.


"У септембру ћемо изаћи са предлогом даљег растерећења оптрећења на зараде, видећемо на који начин, да ли кроз порезе или доприносе и колико ће то да кошта буџет. Али, много више ћемо добити кроз смањивање сиве економије и већу запосленост. У септембру излазимо са конкретним предлогом, које доприносе и које порезе и у ком износу и на који начин, са оценом ефеката", рекао је Мали у Палати Србија.


Каже да је смањивање фискалног оптрећења један од најважнијиих захтева привредника, али и потенцијални извор сиве економије.


"Дугорочно опредељење владе је да фисклану политику усмери ка одржавању ниског дефицита, смањивање јавног дуга и растерећења пореза и доприноса на зараде".


Каже да је Министарство финансија оформило радну групу која ради на предлогу новог Закона о фикслани касама и да ће тај закон вероватно бити усвојен заједно са буџетом за 2020.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Мали:Тендер за Комерцијалну најкасније почетком јуна


Мали каже да је важно и да се уведе нови систем - он лајн фискалнизација, као свуда у свету и напомиње да у Србији тренутно има 191.400 фискалних каса.


Додао је да нису сви обухваћени и да ће министарство врло брзо дати предлог како да проширти тај обухват.


"Онлајн фискализација у реланом врмеену, јер сваке секунде имате контролу над прометом свих привредних субјеката, па сам компјутер указује на критичне тачке, на пример, ако петком нема промета у неком кафићу. Е фактуре је важна ствар и од марта прошле године постоји е факутура за кориснике јавних средстава. Тако да не постоји разлог да се тај систем не прошири и на све фактутре у привреди".


Мали истиче да се ради на тој реформи са ММФ-ом и да министарство већ у септембар или октобар мора да изађе са тим предлогом пред владом.


Министар наглашава да ће то омогућити и повраћај ПДВ-а готово истог тренутка.


Министар за рад Зоран Ђорђевић је рекао да то министарство очекује доношење новог Закона о безбедности и здрављу на раду, затим Закона осигурању у случају повреде на раду, измене и допуне Закона о социјалној заштити и социјалним картама, затим социјалном предузентиштву и о раду агенција за лизинг радне снаге...


"То треба ове године да буде одређено. Промениће се суштински однос према радницима. Држава је на њиховој страни и жели да им помогне".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Мали: ММФ потврдио да ће раст у 2019. бити најмање 3,5 %


Говорећи о сезонском запошљавању, казао је да је од 7. јануара иако још нису почели сезонски радови доста радника пријављено.


"Када је реч о фриленсерима, нигде у свету нисмо нашли неко позитивно решење, пошто из безбедносног аспекта није могуће контрлисати за кога раде и коме су одговорни. Ипак, они могу за мало пара да оснују агенције и да измирује порез и тако да легално раде у држави Србији".


Ђорђевић наводи да је важно за сузбијање сиве економије оснивање регистра и оних који раде на црно, тако да на сајту тог министарства свако може да види ко је радио противзаконито.


"На сајту може да се нађе за предузетнике и шта све треба да се испоштује када дође инспекција рада, да би све било у складу са законом. Такође, доношење Закона о социјалним картама ће омогућити правичније добијање социјалне помоћи", додао је министар.


Министарка правде Нела Кубуровић је рекла да од ефикасности судског поступка зависи стаиблност привредног пословања.


Како је рекла, специјализација судија и тужилаца је дала добре резултате, а сада акциони план за сузбијање сиве економије предвиђа унапрђење ефикасности прекршајних судова.


Подсетила је да је од почетка године почео да се примењује институт споразума о признању прекршаја, што је доминантно у области тржишне инспекције и инспекције рада.


"Циље је да се тај институт у наредном периоду прошири на макар још пет области: Пореску управу, грађевинску инспекцију, фитосанитарну, пољопрвиредну и ветеринарску инспекцију. Дајемо пуну подршку прекшајним судовима да користе споразуме, јер су процеси онда бржи и јефитнији".


Министарка је рекла да треба изменити Закон о прекршајима и да би анализа за то требало да буде готова до краја другог квартала године.


Државни секретар у Министарству државне управе Зоран Касаловић је говорећи о резултатима система Е инспектор, рекао да је било више од 36.000 надзора и да су од почетка марта оперативно ангажоване четири инспекције у оквиру тог система: тржишна, санитарна, управна и Инспекторат рада.


Према његовим речима, запримљено је некоколио хиљада представки и припремљено је неколико хиљада оперативних планова, што је значајно доститнуће.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Мали: Раст од 7 одсто је могућ; Без договора са ММФ-ом о поскупљењу струје


"Надамо се да ће до краја године и преостале 32 инспекције бити оперативне за е Инспектора, преко којег ћемо имати регистар надзираних субјеката, где ће се моћи да се види историјат претходних контрола".


Казао је да има укупно 4.400 инспектора, што је за скоро 50 одсто мање у односу на 2008. годину.


"То је за око 2,5 пута мање по становнику у односу на просек у ЕУ. Зато смо припремили акциони план запошљавања у периоду од три године нових младих инспектора. Очекујем да ћемо у току године примити до 400 младих инспектора у инспекцијама", рекао је он и додао да ће им изменом регулативе и плате бити повећана у просеку са 50.000 на 62.000 динара.


Помоћник министра грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Саша Стојановић је рекао да је реформа издавања грађевинских дозвола значајно унапредила положај наше земље на Дуинг бизнис листи Светске банке, као и да је донет нормативни оквир који би требало потпуно да сузбије нелегалну градњу.


"Мере у овом акционом плану су конципиране у том смислу, а циљ је забрана дивље градње и спровођење Закона о озакоњењу објеката".


Рекао је да су измењени прописи који ће омогућити рушење објеката који не могу да се озаконе и оних грађених после 2015. године и да, на пример, више није неопходно правоснажно решење надлежног органа већ да је само довољно коначно решнеје грађевинског инспектора којим се одбија захтев за озакоњење.


Каже да се резултати очекују и од уписа забележбе о забрани промета некретнина изграђених после 2015. године, као и забране прикључења на комуналну инфраструктуру.


Стојановић је на нагласио да је потребна боља координација свих који се боре у сузбијању сиве економије.


На четвртој годишњој конференцији "Излаз из сиве економије" данас је представљен нови Национални програм за сузбијање сиве економије, који предвиђа смањење обима пословања у сивој зони за готово 200 милиона евра и превођење најмање 11.000 радника и 9.000 фирми из сиве зоне у легалне токове, у наредне две године.