ДРЖАВА наставља одлучно да се бори против сиве економије. У тој борби неће бити компромиса, јер је то једини начин да обезбедимо фер услове привреди која послује у складу са законима и плаћа порезе. Ми можемо да обезбедимо бољи квалитет живота за све грађане Србије - истакла је премијерка Ана Брнабић на годишњој конференцији "Излаз из сиве економије".

Истакла је да је новим Акционим планом за 2019. и 2020. годину предвиђено 36 мера и 153 активности и да је то доказ континуираног залагања Владе на сузбијању сиве економије, као једног од приоритета у стварању бољих услова за живот и рад у нашој земљи.

Нови Национални програм предвиђа смањење обима пословања у сивој зони за готово 200 милиона евра и превођење најмање 11.000 радника и 9.000 фирми из сиве зоне у легалне токове, у наредне две године. Како је рекла, ефикасна борба против сиве економије ће се заснивати на пет основних стубова:

- Обезбеђивање повољног пословног окружења и оптималних, не превеликих, али свакако не ни премалих пореских стопа, затим ефикасан и транспарентан инспекцијски надзор у чијем су центру стручност и свест да су инспекције ту и да помогну привредним субјектима, а не само да их казне, и где не сме да постоји никаква чак ни назнака корупције.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Brnabić: Otvaranje južnog kraka Koridora 10 istorijski dan


Министар финансија Синиша Мали изјавио је да ће Министарство финансија у септембру дати предлог за додатно смањење оптерећења зарада:

- Видећемо на који начин, да ли кроз порезе или доприносе и колико ће то да кошта буџет. Али, много више ћемо добити кроз смањивање сиве економије и већу запосленост. У септембру излазимо са конкретним предлогом, које доприносе и које порезе и у ком износу и на који начин, са оценом ефеката. Дугорочно опредељење Владе је да фискалну политику усмери ка одржавању ниског дефицита, смањивању јавног дуга и растерећењу пореза и доприноса на зараде.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Brnabić: Rad službenika vrednovati kroz povećanje plata


ПРИЈАВА СЕЗОНАЦА

СРПСКА премијерка је нагласила да је у првих пет месеци почела пријава сеознских радника у пољопривреди и да је већ ангажовано 5.095 сезонаца, који више не раде на црно.

- Нови систем је до сада, иако још нисмо ушли у сезону, користило 111 послодавца и платило у буџет укупно 29,5 милиона динара на име пореза и доприноса, што су бољи резултати него на годишњем нивоу ранијих година - навела је Брнабићева